Битва жінок-танкістів з ХАМАСом (2023)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Битва жінок-танкістів з ХАМАСом (2023)
Атака ХАМАСу на Ізраїль (2023)
Меркава IV
Меркава IV

Меркава IV
Дата: 7 жовтня 2023 ріка
Місце: Холіт, Ізраїль
Результат: Ліквідація 50 терористів
Сторони
ХАМАС з сектору Газа

Ізраїль Ізраїль

    • Батальйон «Каракаль»
      • Танкістки Хагар, Хіла, Таль-Сара, Міхаль, Карні, Офір та Тамар
Військові сили
близько 50 терористів 7 солдаток
Втрати
близько 50 терористів ні

Під час раптової атаки терористів ХАМАСу 7 жовтня 2023 року сім 20-річних ізраїльських танкісток із батальйону «Каракаль» дали їм відсіч. Дівчата билися безперервно протягом 17 годин поспіль, стріляючи і давлячи терористів, озброєних РПГ та іншою зброєю, і в результаті змогли ліквідувати близько 50 ХАМАСівців і запобігти продовженню нападу на південь.

Передісторія[ред. | ред. код]

Прийом жінок на бойові посади в ЦАХАЛу проходив досить повільно[1]. Процес прискорився після 1995 року, коли молода солдатка Еліс Міллер попросила Верховний суд Ізраїлю дати їй дозвіл вступити на навчання льотчиків[1]. У результаті хоч особисто вона потрапила до 3 % минулих кваліфікацію, але після поворотного рішення Верховного суду Ізраїлю перед солдатками побільшало можливих бойових посад у армии[1]. Через п'ять років, 2000 року було створено перший батальйон оборони «Каракаль»[1].

27 жовтня 2022 року Армія оборони Ізраїлю оголосила, що створила екіпажі танків, зібрані повністю з жінок, і вони успішно пройшли дворічні випробування[2]. Рота має на озброєнні танки Меркава IV і перебуває у захисті єгипетського кордону[2]. Начальник штабу Авів Кохаві зазначив: «Я вірю, що жінки-танкісти професійно та з великим успіхом виконають завдання щодо захисту кордонів та складуть значну частину оперативних зусиль ЦАХАЛу»[2].

Хід подій[ред. | ред. код]

7 жовтня 2023 року на свято Сімхат Тора бойовики терористичного угруповання ХАМАС напали на кібуц Холіт недалеко від південної частини сектору Газа в рамках раптового нападу на Ізраїль та вбили щонайменше 13 людей. У різанині взяли участь 11 бойовиків. Але смертей могло бути набагато більше.

Танкова рота батальйону «Каракаль» під командуванням капітана Карні знаходилася вранці 7 жовтня на кордоні з Єгиптом на базі «Ніцана», приблизно за 40 км на південь від сектора Газа[1]. Отримавши наказ, військові на двох танках Меркава IV та бронемашині Намер виїхали на шосе 232 на північ біля кордону з сектором Газа.

За спогадами старшої сержантки Тал-Сари, побачивши біля кібуца Суфа підірваний і розбитий бронетранспортер ЦАХАЛа і поранених солдатів, що знаходяться навколо нього, а потім і шквального вогню з трьох напрямків вона стала усвідомлювати, що вони в стані війни[1]. Вона та інші 20-річні молоді підлітки-жінки не проходили спеціальний курс з ведення вогню з 50-каліберного дистанційного озброєння Катланіт і їм довелося імпровізувати і вчитися на місцевості[1]. Вони дали бій десяткам терористів, які мали АК-47 і РПГ[1].

Згодом до них приєдналися ще два танки «Меркава»[1]. Один танк був залишений біля пролому в прикордонному паркані, щоб блокувати рух терористів[3][1]. Згодом другий танк і бронемашина опинилися серед десятків терористів із РПГ[4] та іншою зброєю. У розпал бою Карні викликала з бази Ніцана третій танк під командуванням сержанта Офір, цей танк прибув через дві години. Терористи були вбиті, залишилися живими відкинуті за прикордонний паркан[3].

Один із танків «Меркава» під командуванням лейтенантки Міхаль почав допомагати звільняти кібуц Суфа від сотні терористів ХАМАСу, і в результаті її команда після більш ніж 6-годинного бою знищила десятки терористів[1].

Одночасно командир роти капітан Карні пересіла з бронетранспортера до танка і вела з командою бій у кібуці Холіт та навколо нього, ліквідувавши десятки ХАМСівців[1]. Потім танк під командуванням Кармі в'їхав крізь закриті головні ворота кібуца і побачивши двох терористів у засідці узбіччя просто переїхала їх[1][5]. Вони змогли відбити атаку на кібуц та запобігти продовженню нападу ХАМАСівців на південь країни. Усього бій за участю роти Карні тривав близько 17 годин[5][3]. У бою взяли участь сім 20-річних ізраїльських танкісток: Хагар, Хіла, Таль-Сара, Міхаль, Карні, Офір та Тамар, які змогли ліквідувати близько 50 терористів[5][3]. Їхні прізвища не названі з міркувань безпеки[1].

Реакція[ред. | ред. код]

За даними ЦАХАЛу, молоді жінки були першими в історії жінками-танкістками на заході, що вступили в активний бій, що тривав 17 годин[5]. Як зазначив директор Асоціації оборони Австралії Ніл Джеймс, це, швидше за все, був перший в історії випадок, коли жіночий бронетанковий підрозділ брав участь у війні[6].

Як зазначив 26 листопада 2023 року Авігдор Ліберман[7]:

Щодня, починаючи з 7 жовтня, ми дізнаємося про нові героїчні історії про хоробрих і рішучих жінок, які врятували життя багатьох ізраїльтян. Я хочу подякувати юним танкісткам, які в ту чорну суботу билися з безпрецедентною відвагою та мужністю і врятували цілий кібуц Холіт, знищивши десятки терористів. Їхня історія не може не надихати. Агар, Хіла, Таль-Сара, Міхаль, Карні, Офір та Тамар — ви герої Ізраїлю!

28 листопада 2023 року начальник Генштабу ЦАХАЛу Герці Га-Леві зустрівся з цими танкістками[8] і підкреслив:

Як ви знаєте, в Ізраїлі останніми роками триває дискусія про те, чи повинні жінки служити у бойових підрозділах. Я говорю вам: іноді, щоб щось пояснити, треба багато говорити. Але я думаю, що в даному випадку ми отримали відповідь без слів, відповідь дією та боротьбою.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и к л м н п р All-Female IDF Tank Crew Makes History During October 7 Battles at Israel
  2. а б в IDF to deploy all-female tank crews after two-year trial deemed a success. Архів оригіналу за 28 листопада 2023. Процитовано 29 листопада 2023.
  3. а б в г Інтерв'ю з учасницями бою на каналі Кешет 12 (іврит, російські субтитри), оригінал з англійськими субтитрами на YouTube
  4. Четыре израильские танкистки — первые женщины в мировой истории, сражавшиеся в танковом бою на протяжении 17 часов подряд. Архів оригіналу за 30 листопада 2023. Процитовано 28 листопада 2023.
  5. а б в г All-woman Israeli Tank Crews Killed 50 Terrorists Over 17 Hours of Combat on October 7. Архів оригіналу за 26 листопада 2023. Процитовано 28 листопада 2023.
  6. ‘My Insta blew up’: Feminism and tank warfare in Israel. Архів оригіналу за 27 листопада 2023. Процитовано 29 листопада 2023.
  7. Женщины-танкисты — воплощение храбрости и мужества. Архів оригіналу за 30 листопада 2023. Процитовано 28 листопада 2023.
  8. Халеви: «Женщины-танкисты 7 октября заставили замолчать сомневающихся». Архів оригіналу за 29 листопада 2023. Процитовано 28 листопада 2023.

Джерела[ред. | ред. код]