Богданова Олександра Андріївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Богданова Олександра Андріївна
Народилася 1903
Велика Берізка, Новгород-Сіверський повіт, Чернігівська губернія, Російська імперія
Померла невідомо
Країна  СРСР
Діяльність суддя, політична діячка
Alma mater Всесоюзний юридичний заочний інститут (1939)
Посада депутат Верховної Ради УРСР[d]
Партія ВКП(б)
Нагороди
орден Трудового Червоного Прапора орден «Знак Пошани»

Олександра Андріївна Богданова (нар. 1903(1903), село Велика Берізка Чернігівської губернії, тепер Середино-Будського району Сумської області — ?) — українська радянська діячка, голова Дніпропетровського обласного суду. Депутат Верховної Ради УРСР 2—4-го скликань.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася у родині коваля Великоберізківського цукрового заводу. У дев'ять років стала сиротою: помер батько. Проживала у селі Пигарівці на Чернігівщині. Потім разом із матір'ю переселилася у село Воронцовку Тифліської губернії, де працювала у наймах на тютюновій плантації. У 1916 році повернулася на Сумщину, працювала у сільському господарстві.

У 1924 році вступила до комсомолу.

Працювала завідувачем сільської хати-читальні, секретарем комітету незаможних селян, секретарем сільського комсомольського осередку, робітницею заводу, жіночим організатором цеху. Навчалася у Чернігівській дворічній партійній школі.

Член ВКП(б) з 1927 року.

Після закінчення партшколи працювала районним жіночим організатором. З вересня 1929 року — народний суддя міста Глухова на Сумщині.

Освіта вища. У 1937 — 1939 роках — слухач Всесоюзної юридичної академії у Москві.

У 1940 — 1941 роках — голова Дніпропетровського обласного суду. Під час німецько-радянської війни була евакуйована в східні райони СРСР. У 1941 — 1943 роках працювала в обласному суді Челябінської області РРФСР.

У жовтні 1943 — 1958 роках — голова Дніпропетровського обласного суду.

Нагороди[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]