Бойова кінозбірка «Юні партизани»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бойова кінозбірка «Юні партизани»
рос. Боевой киносборник «Юные партизаны»
Жанр військова драма
Режисер Лев Кулешов
Ігор Савченко
Сценарист Лев Кассіль
У головних
ролях
Галина Степанова
Борис Андрєєв
Оператор Михайло Кириллов
Юрій Єкельчик
Композитор Сергій Потоцький
Художник Петро Галаджев
Катерина Юкельсон
Кінокомпанія Ашхабадська кіностудія
Сталінабадська кіностудія
Тривалість 54 хв.
Країна СРСР СРСР
Рік 1942
IMDb ID 0035686

Бойова кінозбірка «Юні партизани» — радянський художній фільм 1942 року з серії «бойових кінозбірок», знятих в роки Великої Вітчизняної війни на Ашхабадській і Сталінабадській кіностудіях. Складається з двох новел: «Левко» (режисер Ігор Савченко) і «Вчителька Карташова» (режисер Лев Кулешов). Фільм на екрані не вийшов. Документи, що пояснюють офіційні причини заборони не знайдені. З книги Льва Кулешова і Олександри Хохлової «50 років в кіно» (1975): «Фільм безумовно був цікавий, але цього часу Бойові кінозбірки, на жаль, припинили випускати, і наша робота так і не побачила екрану».

«Вчителька Карташова»[ред. | ред. код]

За основу взято оповідання Льва Кассіля «Біля класної дошки» про вчительку Ксенію Карташову та її учнів, які допомагали партизанам під час німецько-радянської війни.

Сюжет[ред. | ред. код]

Сільська вчителька Ксенія Андріївна Карташова є зв'язковою партизанського загону і, крім викладацької роботи, веде збір інформації про пересування німецьких військ. Німці готують каральний загін проти партизан, але про місце розташування бази нічого не знають. Вони захоплюють школу і вимагають у дітей видати розташування партизанського загону. Однак партизани не дрімають і приходять на виручку.

Актори[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

«Левко»[ред. | ред. код]

Сюжет[ред. | ред. код]

Діти з ближньої села приносять партизанам хліб. Починається гроза і вони змушені затриматися в партизанському загоні. Поранений командир Червоної Армії (Борис Андрєєв) розповідає про юного героя Великої Вітчизняної війни, зв'язкового партизанського загону на ім'я Левко.

Нацисти захоплюють радянське місто. Чоловіче населення йде в партизани. Лікар Валентина Миколаївна, роблячи операцію пораненому офіцеру, не встигає евакуюватися. Ціною свого життя їх врятує хлопчик Левко, який підриває німців гранатою.

Актори[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]