Брінейх

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Bryneich
Брінейх
Ебраук Flag
420 – 604 Берніція Flag
королівство Брінейх: історичні кордони на карті
королівство Брінейх: історичні кордони на карті
Столиця Дін Гуарді
Мови кельтська
Форма правління монархія
король
 - 420-445 Гарбоніан ап Коель
Історія
 - Засноване 420
 - Підкорено Берніцією 604

Брінейх — кельтська держава на території сучасних графств Нортумберленд і Дарем (Велика Британія), що утворилася на початку V століття. Тривалий час боролася з сусідами. Зрештою зазнала поразки від англів, які утворили в межах Брінейха власне королівство Берніцію.

Історія[ред. | ред. код]

Королівство Брінейх утворилось близько 420 року в результаті поділу володінь напівлегендарного короля Койла Старого між двома синами. Гарбоніан став засновником Брінейха. Столицею королівства було місто Дін-Гуарді (сучасний Бамборо). Боролося проти Гододіна та Регеду. З часом доволі небезпечним ворогом стали пікти.

Вважається, що з кінця давньоримських часів на території Брінейха мешкали германці. З часом стали запрошувати англів як найманців — для охорони королівської родини та війни з піктами. З часом англи стали превалювати серед охорони королів, ставши лаетами (очільниками королівської варти). З кінця 490-х років було укладено союз з Гододіном та Стратклайдом проти піктів, що турбували північні кордони цих держав.

Збільшення англів та посилення їх впливу зрештою призвели до конфліктів між бриттами і англами. У 547 році англи на чолі із Ідою захопили столицю королівства. У відповідь було підтверджено союз з Стратклайдом проти англів.

Протягом 550-х років точилася боротьба Брінейха проти королів Берніції. В цьому королі першого спиралися на Гододін, Стратклайд і Евраук, а англи Берніції діяли з англами Дейри. На початку 560-х років король Брінейха Морган зазнав поразки й втік до Гододіна. З цього моменту королівство майже припинило існування.

Втім невеличкі володіння залишилися під владою інших представників династії Гарбоніана. Боротьба тривала до початку VII ст. Землі Брінейха увійшли до складу Берніції.

Королі[ред. | ред. код]

Географія[ред. | ред. код]

Обіймало територію між державами Евраук і пагорбами Ламмермур, що відокремлювали його від Гододіна. Натепер ця область відома як Нортумберленд.

Демографія[ред. | ред. код]

Землі Брінейха були заселені представниками південної гілки вотадінів. З часом тут стали селитися англи.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Lowe, Chris, The Making of Scotland: Angels, Fools and Tyrants: Britons and Angles in Southern Scotland. Canongate, Edinburgh, 1999. ISBN 978-0862418755
  • Alcock, Leslie, Kings and Warriors, Craftsmen and Priests in Northern Britain AD 550—850. Society of Antiquaries of Scotland, Edinburgh, 2003. ISBN 0-903903-24-5