Білогородка археологічна (книга)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Білогородка археологічна
Жанр Документальна література
Автор Микола Абрамчук
Людмила Абрамчук
Мова українська
Написано 2013
Опубліковано 2013
Видавництво Україна Київська книжко-журнальна фабрика
Попередній твір Білогородка православна
ISBN 978-966-1523-11-0

Білогородка археологічна — українська документальна книга Миколи Абрамчука та Людмили Абрамчук, видана у 2013 році, до 100-річча розкопок Древнього Білгорода які проводив Вікентій Хвойка 1913 року у селі Білогородка під Києвом.[1] Налічує 1424 сторінки, третя у серії книг «Історія Білогородки».[2]

Загальна інформація[ред. | ред. код]

Миколи Абрамчук співпрацював з архівами України, автор багатьох публікацій та є краєзнавцем. [3][4] На думку авторів, сьогодні виникла потреба зібрати все напрацьоване, підсумувати, а головне осмислити й зрозуміть важливість і необхідність зробленого. Автори у хронологічному порядку висвітлюють зібрану інформацію, розповідають про вчених, але коментарів та оцінок не роблять - це завдання академічної науки. Частина робіт публікувалась у наукових виданнях, більшість відомі тільки візькому колу спеціалістів, знаходяться в архівах і вийдуть з друку вперше. Роботи цієї збірки викладені мовою оригіналів, але, на жаль, було зроблено скорочення ілюстрованого матеріалу. Читачі вперше побачать унікальні фотографії як розкопок Білгорода 1909-1912 років, які проводив Вікентій Хвойка, так і археологів теперішніх часів. Важливим досягненням цієї праці стануть зацікавленість людей своєю історією, спонукання до дальшого проведення археологічних досліджень, втілення заходів із збереження пам'яток культури, ця книга — це данина поваги і вдячність вченим, які трудилися і трудяться, щоб донести до нас історичну правду, утвердити в суспільстві гордість за своїх пращурів. Тож низький уклін за їхню працю і любов до рідної землі.[5] Цей твір допоміг багатьом користувачам у українській вікіпедії, створювати статті.[6] Хоча, до часу коли у вільній енциклопедії не існувало статті про неї, вона була дуже популярна серед народу.

Асистенти авторів[ред. | ред. код]

Підприємці:

  • Мнишенко В.І
  • Петрівський С.Б
  • Плющай С.М
  • Шкаранда В.О
  • Козельский Ю.А

Та співробітники наукової бібліотеки і архіву Інституту археології НАН України.[9]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Сторінка 2.
  2. Сторінка 1.
  3. АБРАМЧУК МИКОЛА ІВАНОВИЧ - Українська Православна Церква. Нагороди та титули 2010 - Український видавничий портал - who-is-who.ua. who-is-who.ua. Архів оригіналу за 17 червня 2019. Процитовано 17 червня 2019.
  4. Сторінка 1423.
  5. Сторінка 4.
  6. Білгородська гривня, Змійовик (медальйон) та інші...
  7. Очолював інститут з 1987 по 2016 рік. На час написання твору був на посаді директора.
  8. Самойленко Любов Григорівна. eu.univ.kiev.ua. Архів оригіналу за 17 червня 2019. Процитовано 17 червня 2019.
  9. Сторінка 1424.