Верховний суд Намібії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Верховний суд Намібії
Дата створення / заснування 1990
Країна  Намібія
Розташування штаб-квартири Віндгук
Офіційний сайт

Верховний суд Намібії (англ. Supreme Court of Namibia) — вища судова інстанція в Намібії; розглядає всі категорії справ, в тому числі дає офіційне тлумачення конституції.

Судова система Намібії є триступеневою: на нижчому рівні діють місцеві суди, далі в ієрархії знаходиться апеляційний Високий суд, і найвищий рівень займає Верховний суд.

Усі судді Верховного суду призначаються Президентом за пропозицією Комісії з питань правосуддя. До складу даної комісії за посадою входять головний суддя і судді Верховного суду, Генеральний прокурор, а також два представника від професійних спільнот адвокатів і юристів Намібії.

Головний суддя здійснює свої повноваження довічно, до нього прийнято звертатися «Ваша світлість, почесний головний суддя» (англ.  His Lordship, the Honourable Chief Justice).

Історія[ред. | ред. код]

Верховний суд створений 21 березня 1990 року в день проголошення незалежності Намібії. Є правонаступником раніше існуючого Верховного суду Південно-Західної Африки, коли країна ще була під управлінням ПАР. Колишній верховний суд на відміну від нинішнього ніколи не був вищою судовою інстанцією в державі, оскільки всі його рішення могли бути оскаржені до Апеляційної колегії Верховного суду ПАР.

Юрисдикція[ред. | ред. код]

Верховний суд переглядає рішення Високого суду по всіх категоріях справ, а також рішення інших судів (в основному у випадках, коли суди неправильно застосували норми закону або не так його інтерпретували). Також на нього покладена функція конституційного суду. Він перевіряє на відповідність конституції прийнятих парламентом законів та інших правових актів, в тому числі дає тлумачення конституції. Всі рішення суду мають обов'язковий характер для всіх державних органів.

Верховний суд завжди розглядає справи як перша інстанція, у разі, якщо до нього безпосередньо звертається Генеральний прокурор.

Всі справи підлягають розгляду в складі обов'язково з трьох суддів.

Будівля суду[ред. | ред. код]

Будівництво будинку почалося в 1990 році і остаточно завершилося в 1996 році[1]. Воно розташоване в самому центрі Віндгука. Спроектовано в північно-африканському стилі, щоб не повторювати будови колоніальної епохи, характерні для європейських країн, тим самим такий підхід символізує незалежність країни[2]. Це єдина будівля у Віндгуку, зведена в суто африканському стилі архітектури[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Windhoek Supreme Court. Windhoek Consulting Engineers. Архів оригіналу за 18 грудня 2012. Процитовано 24 листопада 2010.
  2. Virtual tour through the Supreme Court. Supreme Court of Namibia. Архів оригіналу за 18 грудня 2012. Процитовано 26 листопада 2010.
  3. Windhoek on Foot. Venture Publications. Архів оригіналу за 18 грудня 2012. Процитовано 24 листопада 2010.

Посилання[ред. | ред. код]