Весна. Велика вода

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Весна. Велика вода
Творець: Ісаак Ілліч Левітан
Час створення: 1897
Висота: 64,2
Ширина: 57,5
Матеріал: Полотно
Техніка: олія
Жанр: пейзаж
Зберігається: Москва
Музей: Державна Третьяковська галерея

«Весна. Велика вода» (рос. Весна. Большая вода) — одна з численних картин російського художника Ісаака Левітана, присвячених весняному пробудженню природи.

На картині зображений момент повені, коли вода покрила прибережні області, затопивши все навколо. Вода тиха і нерухома, в ній відображаються оголені гілки дерев і високе небо з легкими хмарами. На передньому плані, у прибережжі — човен-довбанка. Колорит картини утворюється з тонких відтінків блакитного, жовтого і зеленого. Переважає блакитна гама, з якої поєднується жовтизна берега і стовбурів дерев, пожвавлюється густою зеленою плямою ялини, а також відтінками зеленого в сусідньому з нею дубі і сараях вдалині. Найбільш різноманітний блакитний колір: вода і небо повні відтінків від темно-блакитного до майже білого.

Картина дуже гармонійна і приваблива, це одна з найбільш ліричних картин Левітана. Пейзаж написаний чистими, світлими фарбами, що додають йому прозорість і крихкість, властиві російській весняній природі. Картина наповнена весняної тихою радістю і спокоєм, вона сповнена оптимізму від весняного воскресіння природи.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Государственная Третьяковская галерея. Искусство XII — начала XX века. — М.: СканРус, 2007. — С. 212. — ISBN 978-5-93221-120-5.