Відповідальні громадяни

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ответственные граждане
Дата заснування 2014
Засновники Менендес Енріке Анатолійович
Голова Ольга Коссе
Ключові особи Енріке Менендес, Марина Черенкова
Кількість членів близько 25
Офіційний сайт responsiblecitizens.org

«Відповідальні громадяни» (більш відомі за російськомовною назвою «Ответственные граждане») — громадська ініціатива, заснована мешканцями Донецької області 10 червня 2014 року. Метою організації є допомога мешканцям прифронтових територій, постраждалим внаслідок бойових дій.

Історія[ред. | ред. код]

Волонтерська ініціатива була заснована бізнесменом Енріке Менендесом, журналістами, Дмитром та Євгеном Шибаловими, і колишньою депутаткою донецької обласної ради Мариною Черенковою[1][2]. Вони почали розвозити допомогу тим, хто її потребував, під час військових дій, що тоді розгорталися.

Після початку роботи на Донбасі міжнародних благодійних фондів та організацій, «Відповідальні громадяни» надавали їм інформаційну підтримку та стали партнерською організацією для деяких із них[1].

З липня 2015 року офіційно зареєстрована в Україні як громадська організація. Декларує нейтральну позицію щодо озброєних учасників конфлікту, але в той же час її члени неодноразово заявляли, що бачать Донбас у складі України.

До лютого 2016 року головний офіс організації був розташований в Донецьку, а основна діяльність велася на непідконтрольних українському уряду територіях[3]. З 2 лютого 2016 діяльність організації на непідконтрольних територіях призупинена. Керівники організації були вислані з Донецька, Марина Черенкова — затримана і пробула під вартою три тижні, згодом відпущеннв без права на повернення. Майно, транспорт та офіс організації були заарештовані[1].

Після перерви організація поновила свою діяльність на підконтрольній українському уряду території[4].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Катерина Олексенко. По обидва боки [Архівовано 29 грудня 2019 у Wayback Machine.] // The Ukrainians. — 4.10.2017
  2. Ответственные граждане, оказывающие помощь жителям Донбасса, отпраздновали свой 5-й День рождения. donbass.live (рос.). Архів оригіналу за 9 червня 2020. Процитовано 9 червня 2020.
  3. Про нас. Архів оригіналу за 16 листопада 2017. Процитовано 16 листопада 2017.
  4. «Ответственные граждане» відновили свою діяльність, але вже на підконтрольній Україні території (рос.). Радіо Свобода. Архів оригіналу за 29 грудня 2019. Процитовано 29 грудня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]