Схід SOS

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Восток-SOS)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Схід SOS
Дата заснування 2014
Ключові особи Костянтин Рєуцький, Олександра Дворецька, Юлія Красильникова, Євген Васильєв
Кількість членів близько 35
Адреса Київ
Офіційний сайт vostok-sos.org

Схід SOS — громадська організація створена 5 травня 2014 року для допомоги внутрішньопереміщеним особам зі сходу України, які змушені були покидати окуповані Росією території України внаслідок Російсько-української війни. Організація була однією з кількох так званих "SOS" організацій як от Євромайдан SOS, Армія SOS, Донбас SOS та Крим SOS, що з'явилися в Україні у 2013-2014 роках після Євромайдану та часткової окупації Росією регіонів сходу та півдня України. Організація є учасником коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі».

Основні напрямки діяльності організації Схід SOS — всебічна допомога постраждалим у ході Російсько-української війни внутрішньопереміщеним особам зі сходу України.[1].

Історія[ред. | ред. код]

Організація була створена у 2014 році на базі луганського Правозахисного центру «Поступ» та Кримського правозахисного центру «Дія», члени яких були вимушені переїхати в неокуповану частину України через початок у 2014 році Російсько-української війни та окупації Росією частини території Донецького, Луганського та Кримського регіонів України.

У вересні 2015 — липні 2016 року «Схід SOS» спільно з організаціями «Крим SOS», «Центр зайнятості Вільних людей» та «Новий Донбас» брав участь у діяльності центру допомоги переселенцям «Будинок вільних людей»[2].

На парламентських виборах 2019 року троє членів «Схід SOS» — Костянтин Рєуцький, Євгеній Васильєв та Іветта Кузьміна, балотувалися як самовисуванці на мажоритарних округах в Луганській області[3][4]. Виконавча директорка організації Олександра Дворецька приєдналася до партії «Голос» і йшла на вибори під номером 29 у партійному списку[5][6][7].

Офіс[ред. | ред. код]

Крім Києва організація має офіси в Сєвєродонецьку, Старобільську, Рубіжному та Маріуполі.

Назва[ред. | ред. код]

Після заснування організації, у 2014-2023 роках офіційна назва організації була російськомовним виразом "Восток-SOS". Згодом, 9 листопада 2023 року представники організації повідомили про офіційну зміну назви з російськомовного виразу "Восток-SOS" на українськомовний вираз "Схід SOS".[8]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Про нас: місія та мета. Архів оригіналу за 11 грудня 2023. Процитовано 11 грудня 2023.
  2. Прес-анонс: “Будинок Вільних Людей” шукає нове приміщення. Архів оригіналу за 13 липня 2016. Процитовано 11 липня 2017.
  3. Для чого волонтери Донбасу йдуть на вибори
  4. Заява благодійного фонду «Восток-sos» із приводу участі членів організації у дострокових парламентських виборах. Архів оригіналу за 14 грудня 2023. Процитовано 27 червня 2019.
  5. Дворецька Олександра Миколаївна [Архівовано 6 серпня 2019 у Wayback Machine.] — ЦВК
  6. Дворецька Олександра Миколаївна [Архівовано 6 серпня 2019 у Wayback Machine.] — Чесно
  7. Волонтерка Олександра Дворецька приєдналась до партії «Голос» Вакарчука. Архів оригіналу за 8 червня 2019. Процитовано 6 серпня 2019.
  8. Наші цінності залишаються незмінними, назва віднині – «Схід SOS». vostok-sos.org, 9 листопада 2023

Посилання[ред. | ред. код]