Вікіпедія:Проєкт:Енциклопедія історії України/Статті/ІЗБОРНИК 1073

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

ІЗБОРНИК 1073 — пам’ятка давньорус. книжності, один з перших християн. енциклопедичних збірників Київської Русі. Рукопис написаний уставом на пергаменті, форматом в аркуш, на 266 арк. Перекладений з грец. церковнослов’ян. мовою на поч. 10 ст. для болг. хана (з 919 — царя) Симеона (893—927). Імовірно, переписаний у Києві на замовлення вел. кн. київ. Святослава Ярославича двома переписувачами, один з них — диякон Іоанн. Містить 383 статті різного характеру 25 авторів. Це виписки з бібл. книг (див. Біблія) та отців церкви: Юстина Філософа, Василія Великого, Іоанна Златоуста, Іоанна Дамаскіна, Григорія Нисського, Максима Сповідника, Анастасія Синаїта, Кирила Александрійського та ін. (див. Патристика), а також статті з філософії, астрономії, математики, ботаніки, медицини, географії, історії тощо. Тут подано уривки з перекладів і тлумачень філос. категорій, трактат з поетики візант. ритора 6—7 ст. Георгія Хировоска «О образах», один з найдавніших індексів заборонених книг. Рукопис прикрашено 10-ма мініатюрами, серед яких — зображення кн. Святослава з родиною, а також заставками та ініціальними літерами з геометричним, рослинним та тваринним орнаментом. Містить малюнки знаків зодіаку, зображення людей, реальних і фантастичних звірів. Колорит мініатюр, як вважають дослідники, передає тональність ландшафту Задніпров’я. І. 1073 справив вплив на давньорус. книжність, зокрема на зб. «Златая цепь», не раз переписувався впродовж 13—17 ст., переважна більшість списків походить з території Великого князівства Московського. Рукопис зберігається в Рос. держ. істор. музеї (м. Москва).

Вид.: Изборник великого князя Святослава Ярославича 1073 г. СПб., 1880; Изборник Святослава 1073 года. Факсимильное издание. М., 1983.

Література

[ред. код]
  • Горский А., Невоструев К. Описание славянских рукописей Московской Синодальной библиотеки, отд. 2, ч. 2. М., 1859; Изборник Святослава 1073. Сборник статей. М., 1977;
  • Пейчев Б. Философский трактат в Симеоновом сборнике. К., 1983; Словарь книжников и книжности Древней Руси, вып. 1. Л., 1987;
  • Крутова М.С. Изборник Святослава 1073 г. и Златая цепь: сопоставительный анализ. В кн.: Традиции древнейшей славянской письменности и языковая культура восточных славян. М., 1991; Історія української культури, т. 1. К., 2001.

Джерела

[ред. код]

Автор: О.М. Дзюба.; url: http://history.org.ua/?termin=Izbornik_1073; том: 3