Вікіпедія:Проєкт:Мукачівський район/Історія Мукачівського району

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Територія, на якій розташований Мукачівський район, була заселена з найдавніших часів. Район утворився навколо міста, яке виросло біля феодального замка. Назва району та міста Мукачево, як твердять легенди, походить від слова "мука". За однією із легенд, біля замку колись стояв водяний млин, де люди мололи муку. За іншою легендою, простолюди будували замок, потерпаючи страждання та муки. У Х – ХІ столітті територія району входила до складу Київської Русі. У другій половині ХІ століття територію району було захоплено угорськими феодалами. У 1086 році населення району піддалося нашестю половців, а у 1241 році сюди вторглися орди хана Батия. Після захоплення та володіння територією у 1281 році галицько-волинським князем Левом Даниловичем, у 1321 році територію району знову було приєднано до Угорщини. Протягом багатьох століть територія району піддавалася нападам чужоземців. І тільки пройшовши через війни і кровопролиття, у 1944 територію було приєднано до Радянської України. Мукачівський район як адміністративна одиниця утворився у 1946 році.

Мукачівщина – район, специфічний в історичному відношенні. Сприятливі для життя та господарської діяльності умови сприяли ранньому заселенню передгір”їв. Тут знайдено стоянки давньої людини періоду палеоліту та неоліту.Пізніше на цій території жили племена, що займались скотпрством, а згодом - землеробством.Біля Мукачева існувало городище Голіш-Ловачка, де знаходився кельтський металургійний центр ( другий за величиною у Європі).Тут виготовлялися металеві вироби, знайдено близько тисячі інструментів, ювелірні майстерні, кузні, ножиці для стрижки овець,коси, зернотерки, мечі, млинки, наковальні, щити тощо. Поблизу селища Чинадійово виявлено знахідки неоліту (4 тис.до н.е) і доби бронзи (!! Тис. до н.е.), а також мідні , срібні і золоті монети часів Римської імперії (11 ст.н.е.) та слов”янський посуд (У111-Х ст. Н.е.).

Поблизу селища Кольчино виявлено давнє поселення слов”ян – городище із залишками стародавнього замку. Неподалік с.Брестів знайдено римські золоті монети (11-1У стюн.е), золоті прикраси та побутові вироби (У ст.н.е.). Поблизу с.Лохове –поселення і поховання періоду бронзи (11-1 тис. до н.е.) . На околиці с. Обава виявлено три скарби бронзових предметів доби пізньої бронзи (кінець 11 – початок 1 тис. до н.е.), на околиці села Куштановиця – поховання У1 – 111 ст. до н.е., що дало назву куштановицькій культурі.

Цікавим фактом є те, що поблизу Мукачева на Червоній горі у 1949 р. було закладено плантацію чаю площею 2 га.Це найпівнічніша у світі місцевість вирощування чаю. Плантація існує й сьогодні, проте промислового значення вона не має.