В поході до волі. Спомини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

"В поході до волі" - спомини визначного діяча ОУН Миколи Климишина (1909-2003), яка вперше побачила світ у 1975 році в США.

Про автора[ред. | ред. код]

Микола Климишин (псевдо «Недобитий», «Непоборний», «Оттава») член УВО, потім член Організації українських націоналістів, учасник Варшавського процесу, засуджений до пожиттєвого ув’язнення, керівник Північної похідної групи ОУН(б), в'язень та керівник Бандера-ґрупи у концтаборі Освенцім (Польща). Після звільнення у грудні 1944 виїхав до Мюнхена, увійшов до Проводу Закордонної частин ОУН. 1945–49 рр.– тереновий провідник Німеччини. Вів переговори про надання статусу переміщених осіб українським політичним емігрантам і посвідчень інтернованих осіб утікачам з радянської армії, звільнення вояків дивізії «Галичина» з полону. Отримав ступінь доктора філософії в УВУ (Мюнхен, 1947) за працю «Лірика Богдана Лепкого». Від 1949 – у США (Детройт), де був референтом молоді Головного проводу ОУН, головою Головної ради ОУН, редколегії «Альманаху Станіславівської Землі». Викладав у школі українознавства (1950-і рр.), співпрацював у журналі «Терен», «Вісник», газеті «Гомін України», «Шлях перемоги». Заступник голови Асоціації діячів української культури, член Світової ліги політв’язнів німецьких концтаборів. Помер 2003 року у Детройті, похований на цвинтарі Слівед.

Огляд книги[ред. | ред. код]

У книзі читач знайде не тільки багато описів історичних фактів та подій, учасником яких був автор, а до того ж глибокий аналіз їх передумов, політичного та стратегічного положення українського народу в тому часі.

"У своєму житті мав я щастя співпрацювати з визначними постатями підпільної боротьби ОУН. Вони погинули й не лишили по собі записок, з яких можна було б про них і про їх працю довідатись. Я мав багато нагод вмерти, але чомусь все щасливо пройшов і мені здається, що я маю обов'язок відносно моїх поляглих друзів написати про них все, що пригадую собі, думаючи, що, може якраз на це мене зберіг милостивий Бог" -

так пояснює свою місію цієї праці Климишин. В книзі читача чекає знайомство з постатями Євгена Коновальця, Степана Бандери, Миколи Лемика, Степана Ленкавського та іншими менш знаними, але не менш героїчними, борцями за незалежність України. Оскільки Климишин займав керівні посади в Організації, то вважав своїм обов'язком детально описати внутрішній лад, ідейну наповненість, справжні обставини конфліктів, а також мотиви та умови прийняття деяких рішень Проводу ОУН. Спогади викладені в хронологічному порядку у двох томах: процеси 30-х років, розкол ОУН, Похідні групи на Схід та багато інших історичних подій, свідком і учасником яких був автор. Один із цікавих розділів має назву "Авшвіц", туди перевезли Климишина з десятками інших захоплених українських націоналістів-революціонерів у серпні 1942 року. Щоб пережити Авшвіц і з гідністю з нього вийти, політв'язні мусили показати особливі моральні прикмети ідейної стійкості, сили волі, якості характеру, самоопанування, спритності, солідарної співпраці з друзями. Цей розділ є сильним свідченням, що націоналісти-бандерівці були безкомпромісними ворогами німецьких расистів. Книга не позбавлена особистих почувань та переживань автора, особливо ніжними видаються спогади про дружину і дітей. Закінчується другий том 1949 роком. В книзі багато цінних фотосвітлин, є покажчик імен. Головний Командир УПА Василь Кук назвав цю книгу спогадів «дуже цінною».

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Електронна бібліотека http://diasporiana.org.ua [Архівовано 9 серпня 2018 у Wayback Machine.][1] [Архівовано 28 січня 2019 у Wayback Machine.][1]
  2. Українська видавнича справа https://web.archive.org/web/20190127211225/https://www.uvs.com.ua/ [2]


  1. Diasporiana Електронна бібліотека | Климишин М. В поході до волі: спомини т. 2. diasporiana.org.ua. Архів оригіналу за 28 січня 2019. Процитовано 27 січня 2019.
  2. Климишин, Микола. В поході до волі. Українська Видавнича Справа (укр.). Архів оригіналу за 27 січня 2019. Процитовано 27 січня 2019.