Галерея 4/8

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Галерея 4/8

50°44′38″ пн. ш. 25°21′04″ сх. д. / 50.743917° пн. ш. 25.351361° сх. д. / 50.743917; 25.351361
Країна Україна Україна
Розташування Луцьк
Архітектор Сергій Торбінов
Роман Литвин
Відкриття 1 липня 2017
Автор ідеї Андрій Присяжнюк
Дизайнер Сергій Торбінов
Спонсор будівництва Андрій Покровський
Мапа

[1]Галерея 4/8 (англ. 4/8 GALLERY) — галерея стрит-арту, збудована 2017 року українським меценатом Андрієм Покровським. Місце розташування — Луцьк, територія рекреаційного комплексу «City Park». Автор ідеї та натхненник проекту — стрит-артер Андрій Присяжнюк[2]. Архітектурну концепцію створив дизайнер та архітектор Сергій Торбінов. Унікальна вулична галерея існує у форматі «open air», яка є неформальним експозиційним простором без обмежень уяви та фантазій.

 Історія[ред. | ред. код]

Задуми з'явились задовго до відкриття. 17-18 липня 2015 року в Луцьку проходив арт-хакатон, який дослівно перекладається як культурний марафон, спрямований на генерування ідей, посилення проектів, поглиблення границь розуміння міста через спілкування, навчання, обмін досвідом та пошук нових форм реформування наших міст. «Університет міста» призначений для розвитку міського простору та поєднує освітній, культурний і практичний аспекти існування міста з інформаційними технологіями. За два дні арт-хакатону учасники мали можливість прослухати лекції людей, які вже втілювали проекти у своїх містах, цікавляться певними аспектами життя чи займалися дослідженнями міського простору Луцька. Під час арт-хакатону виступило понад 20 лекторів[3].

Практичним результатом арт-хакатону стали вісім проектів, розроблених командами учасників, які можуть посприяти покращенню простору міста[4][5]. Журі конкурсу у складі заступника міського голови Тараса Яковлева, Андрія Покровського та Павла Павлюка обрали трійку переможців[6].

Першість виборов проект «Lutsk urban gallery», який згодом реалізується, як стрит-арт «4/8 Gallery». Команда луцьких вуличних художників, розробила проект, який передбачав виділення локацій для стрит-арту, де вони могли б вільно та без обмежень показувати своє мистецтво[7]. Андрій Покровський підтримав ініціативу та зобов'язався профінансувати будівництво галереї на території рекреаційного комплексу «Сіті Парк».

Реалізація проекту (проектування та будівництво) тривало близько 10 місяців. А вже 1 липня 2017 року відбулося урочисте відкриття «4/8 Gallery»[8]. Очільником галереї є Андрій Присяжнюк — організатор графіті фестивалів «Алярм»[9] і «Поліхром А»[10], автор муралу «Тризуб»[11], а також ідейний генератор течії стрит-арту в Луцьку та в Україні загалом[12].

 Інноваційність[ред. | ред. код]

Аналогів «4/8 Gallery» поки що невідомі, оскільки вона є незалежним архітектурним об'єктом, в розробці якого враховувались ключові засади споруд виставкового типу. Незалежно від експозиції, яка є на стінах галереї, даний об'єкт представляє об'ємно-просторову композицією, самодостатній архітектурний ансамбль, який вже сам по собі несе естетичну функцію, та контекстуально доповнює сформоване середовище.

Весь проект заснований на принципі ефемерності, як фундаментальної характеристики вуличного мистецтва, в якому художник замінює художника. Об'ємно-просторова структура «4/8 Gallery» має чітку геометрію та була утворена за допомогою розкриття простору типової галереї із чотирьох стін, стираючи, таким чином, границі між внутрішнім та зовнішнім, що відкриває вільний доступ до виставкового простору. Архітектурну концепцію неформального експозиційного простору розробив Сергій Торбінов. До роботи над концепцією долучився Роман Литвин. 

Експозиційним простором слугують 4 стінописи розміром 3×3 м. Зміна експозицій проводиться орієнтовно щомісяця, нові витвори з'являються поверх старих знову і знову. Методи є вільними та різноманітними: акрил, аерозоль, колаж[13]. Завдяки особливості розташування прохожий стає безпосереднім відвідувачем галереї. Особливістю є те, що між стінами галереї можна пройти та відчути запах фарби й атмосферу художньої гармонії.

Галерея[ред. | ред. код]

Виховання культури глядача[ред. | ред. код]

«4/8 Gallery» є першим кроком для розвитку сучасного вуличного мистецтва. Завдання галереї — показувати людям роботи, які провокують до роздумів. Перша експозиція відкрилась і людям незрозумілі роботи — і це добре, бо саме внутрішнє непогодження спонукає мислити, уявляти, а інколи відчути сутність написаного.

Митці прагнуть виховати у глядачів культуру споживання. Люди звикли, щоб картинка була, як на рекламному білборді: все пережоване і лише реалізм. Проте добре, коли є контакт із відвідувачами. Відбувається діалог, а інколи навіть дискусія, вони схвалюють або засуджують мистецьку експозицію та творчість художника загалом. Головним є те, щоб у людей пробуджувались думки від побаченого.

Унікальність[ред. | ред. код]

Це галерея без обмежень задумів і фантазій, яка є неформальним експозиційним простором, що існує у форматі «open air» — вуличної галереї просто неба. Вуличні художники прагнуть зробити так, аби ці витвори самі спілкувалися з перехожими та ставили їм різні запитання, давали відповіді або змушували замислитися та надихали на роздуми.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В центрі Луцька оновили стінопис з Тризубом. ФОТО. lutsk.rayon.in.ua (укр.). 4 серпня 2022. Процитовано 24 січня 2023.
  2. «Потяг до перемоги»: луцький художник розписав вагон. kultura.rayon.in.ua (укр.). 26 серпня 2022. Процитовано 24 січня 2023.
  3. Організатори підсумували результати луцького арт-хакатону «Університет міста». Волинський інформаційний портал (українською) . 20 липня 2015. Архів оригіналу за 11 листопада 2017. Процитовано 10 листопада 2017.
  4. Арт-хакатон "Університет міста". LITaC: Луцький ІТ-кластер. Архів оригіналу за 1 листопада 2017. Процитовано 10 листопада 2017.
  5. У Луцьку стартував арт-хакатон «Університет міста». Таблоїд Волині (українською) . Архів оригіналу за 10 листопада 2017. Процитовано 10 листопада 2017.
  6. Як «вандали» та «наркомани кінчені» розмальовували Луцьк. Таблоїд Волині (українською) . Архів оригіналу за 10 листопада 2017. Процитовано 10 листопада 2017.
  7. Арт-хакатон “Університет міста”. Що було, є і буде. LITaC: Луцький ІТ-кластер. Архів оригіналу за 10 листопада 2017. Процитовано 10 листопада 2017.
  8. У Луцьку відкрили оновлений "City Park". Конкурент. Архів оригіналу за 10 листопада 2017. Процитовано 10 листопада 2017.
  9. Всеукраїнський фестиваль графіті «Алярм-2016» вдруге організовують у Луцьку. БУГ - інформаційний сайт Західної Волині (українською-UA) . 11 червня 2016. Архів оригіналу за 9 листопада 2017. Процитовано 10 листопада 2017.
  10. У Луцьку стартував фестиваль урбаністичного мистецтва (фото). Конкурент. Архів оригіналу за 10 листопада 2017. Процитовано 10 листопада 2017.
  11. Автор «Тризуба»-графіті у центрі Луцька щодня дивиться на свою роботу (українською) . Таблоїд Волині. Архів оригіналу за 10 листопада 2017. Процитовано 10 листопада 2017.
  12. 4/8 Gallery. Instagram (українською) . Процитовано 10 листопада 2017.
  13. Андрій Присяжнюк: "Мурали в Луцьку потрібно робити якісно". Конкурент. Архів оригіналу за 10 листопада 2017. Процитовано 10 листопада 2017.