Ганґ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ганґ
Ганґ
Ганґ
Класифікація Ударний інструмент Металевий ідіофон з певною висотою звучання
Класифікація Горнбостеля-Закса 111.24
Виробники PANArt
CMNS: Ганґ у Вікісховищі

Га́нґ (нім. Hang) — перкусійний інструмент, що складається з двох з'єднаних металевих напівсфер.

Історія виникнення[ред. | ред. код]

Інструмент був створений у 2000 році Феліксом Ронером (Felix Rohner) та Сабіною Шерер (Sabina Schärer) (компанія PANArt) з швейцарського міста Берн у результаті тривалого дослідження сталевого карибського барабана та багатьох інших резонуючих перкусійних інструментів з усього світу: гонгу, традиційного індонезійського оркестру  — гамелану, гатаму, барабанів, дзвіночків та музичної пили.

Назва Hang обумовлено грою слів створивших його майстрів, але офіційно вважається, що воно пов'язане зі словом «рука» на бернському діалекті німецької мови. Назва музичного інструменту є зареєстрованою торговою маркою.

Опис[ред. | ред. код]

Ця перкусія складається з двох з'єднаних між собою металевих напівсфер: сторони DING та сторони GU.

На стороні DING розташовані 7-8 тональних областей, що утворюють «тональне коло». Воно оточує центральний купол, названий DING (схожий на гонг). На стороні GU знаходиться резонаторний отвір розміром 8-12 см. На цьому отворі можна грати як на уду або використовувати його для модуляції звуку DING. Існує безліч варіантів видобування звуку з ганґа: кінчиками пальців, великими пальцями, підставою кисті. Зазвичай музикант тримає Ганґ на колінах.

Придбання[ред. | ред. код]

Замовити або купити оригінальний «Ганґ» у музичному магазині практично неможливо. Інструмент ніколи не вироблявся масово, станом на 2012 рік[1] його вартість становить 2400 CHF, а процес придбання був досить непростий, через необхідність писати паперові листи творцям і особисто забирати свій музичний інструмент. З 2014 року ідіофони Hang™ більше не виробляються. Замість нього PANArt пропонує схожий, але інший за конструкцією перкусійний інструмент під назвою Gubal — з додатковим сегментом у резонаторі чаші, який прийняв цільну форму, і з переміщеним на звукову поверхню отвору GU.

Наприкінці 2014 року в світі нараховується близько 80 виробників аналогічних музичних інструментів[2]. Лише невелика частка яких може запропонувати якісне звучання своїх інструментів, та й офіційну ліцензію PANArt на виготовлення мають одиниці. На початку 2016 року подібні мелодійні перкусії від майстрів СНД, в залежності від якості, купуються в середньому діапазоні 10-60 тисяч гривень.

Музичні приклади[ред. | ред. код]

1-ше покоління ганґу (2005), інструмент розміщується горизонтально на колінах.
2-ге покоління ганґу (2007), інструмент розміщується вертикально на колінах.

Ганґ у кінофільмах[ред. | ред. код]

«Життя Адель» — фільм французького режисера Абделатіфа Кешиша, володаря «Золотої пальмової гілки». У фільмі звучать композиції Деніела Уейплса.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. hangblog »Information about purchasing a Hang. Архів [http: //www.hangblog.org/information-about-purchasing-a-hang/ оригіналу] за 18 червня 2021. Процитовано 13 березня 2013.
  2. Felix Rohner (24 жовтня 2014). PANArt's offer to the metal sound sculptors. Архів оригіналу за 22 серпня 2015. Процитовано 12 січня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]