Гарненькі брудні речі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гарненькі брудні речі
Dirty pretty things
Жанр трилер, кримінальний бойовик
Режисер Стівен Фрірз
Продюсер Роберт Джонс
Сценарист Стівен Найт
У головних
ролях
Бенедикт Вонґ
Одрі Тоту
Сержі Лопес
Чиветел Еджіофор
Оператор Chris Menges
Композитор Nathan Larson
Художник Hugo Luczyc-Wyhowskid[1]
Кінокомпанія BBC
Дистриб'ютор Miramax Films
Тривалість 97 хв.
Мова англійська
Країна Велика Британія Велика Британія
Рік 2002
IMDb ID 0301199
miramax.com/movie/dirty-pretty-things

«Гарненькі брудні речі»[2] («Брудні принади»[3], англ. Dirty Pretty Things) — британський кінофільм режисера Стівена Фрірза.

Сюжет[ред. | ред. код]

Нігерієць[en] Окве (Чівітель Еджофор) працює в розкішному лондонському готелі нічним портьє. Одного разу він вирішує зазирнути до порожнього номера з унітазом, що засмітився. Виявляється, що унітаз засмітився через те, що туди кинули нещодавно вирізане людське серце. Після цього з'ясовується, що цей готель взагалі є одним з центрів кримінального світу Великої Британії. Бідолаха Окве опиняється в дуже нелегкій ситуації. На щастя йому приходить на допомогу прибиральниця з цього ж готелю — туркеня Шинай (Одрі Тату).

Одним з улюблених сюжетів радянської пропаганди була розповідь про «нелегке життя простих трудівників у царстві загниваючого капіталізму». На жаль, для Агітпропу СРСР «Гарненькі брудні речі» вийшли занадто пізно, а те б вони могли стати безцінним наочним прикладом, що оповідає про мерзенності і виразки нинішнього західного суспільства, про бідність, що там панує, безправ'я «кольорових» і розмаху злочинності. У фільмі докладно і натуралістично показані лондонські нічліжки, «бомжатники», морги, чорні ринки, склади брудної білизни тощо. Девіз фільму — фраза одного з героїв британського «дна», звернена до респектабельного суспільства: «Ви нас не помічаєте: ми — це ті, хто підвозить вас до будинку, забирає ваше лайно і сосе ваші члени!»

У ролях[ред. | ред. код]

 Актор   Персонаж 
Чиветел Еджіофор Okwe
Одрі Тоту Senay Gelik
Сержі Лопес Sneke
Софі Оконедо Juliette
Бенедикт Вонґ Guo Yi
Златко Бурич Ivan
Нома Думезвені

Примітки[ред. | ред. код]

  1. europeanfilmawards.eu
  2. Фільмографія // Матеріали до історії українського кіно. Вип. 6. «KINO-КОЛО» (1997–2008) : покажч. змісту / М-во культури України, Нац. б-ка України імені Ярослава Мудрого ; упоряд. Н. Тертичка ; наук. ред. В. Кононенко ; наук. консультант В. Войтенко ; авт. вступ. ст.: В. Войтенко, О. Калуга. — Київ, 2018. — С. 189.
  3. [1] [Архівовано 25 вересня 2020 у Wayback Machine.][2][3] [Архівовано 24 квітня 2022 у Wayback Machine.][4][5] [Архівовано 5 березня 2021 у Wayback Machine.]«Брудні принади» — назва фільму в перекладі AMC [Архівовано 18 березня 2019 у Wayback Machine.]

Посилання[ред. | ред. код]