Гвардія національної безпеки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гвардія національної безпеки
англ. National Security Guard
 
 
Загальна інформація:
Тип: федеральний
Юрисдикція: Індія Індія
Дата заснування: 16 жовтня
Девіз: санскр. सर्वत्र सर्वोत्तम सुरक्षा укр. Всюдисуща всемогутня безпека)
Структура:
генеральний директор: Далджіт Сінгх Чаудхарі
Керівна організація: Центральні збройні поліцейські сили
Ключовий документ: Закон про Гвардію національної безпеки, 1986
Кількість співробітників: 10 000
Бюджет: Індійська рупія 1273.19 крор (US$ 159,4 млн) станом на 2024–25 [1]
Вебсайт:
nsg.gov.in

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Гвардія національної безпеки

Гвардія національної безпеки (англ. National Security Guard, NSG), також відома як «Чорні коти», — антитерористичний підрозділ Індії. Це одна зі служб центральних збройних поліцейських сил (CAPF), підпорядкована МВС[en]. Заснована 16 жовтня 1984 року після операції «Блакитна зірка»[2].

Функції[ред. | ред. код]

NSG є спеціалізованим підрозділом, призначеним для боротьби з тероризмом і викраденнями літаків. З двохтисячних років функції служби розширили, включивши до її обов'язків особисту охорону впливових VIP-персон. У січні 2020 МВС передало цю функцію CRPF і CISF, знову зосередивши діяльність NSG на контр-тероризмі[3].

Невеликий підрозділ NSG працює в Кашмірі з 2018 року, коли МВС схвалило пропозицію надати підтримку армії, CRPF та BSF в операціях із високим ризиком[4]. Розгорнуто близько 100 спецпризначенців, зокрема снайперів та експертів з підриву для підтримки при штурмі захоплених терористами будівель[5].

Крім того, National Bomb Data Centre, спеціалізований відділ NGS, який займається вивченням вибухових пристроїв (див. нижче), іноді надає правоохоронним органам допомогу в проведенні розслідувань вибухів[6][7].

Організація[ред. | ред. код]

Службу створено за зразком британської SAS і німецької GSG 9[8]. NSG повністю складається з добровольців, відряджених з армії, CAPF або поліції Індії. Певний період часу, вони повертаються до своєї попередньої служби. Адміністративний центр організації, яким керує генеральний директор NSG (офіцер індійської поліції), знаходиться у селищі Мехрам Нагар в Південно-Західному Делі, Оперативний штаб під керівництвом генерального інспектора (офіцер армії у званні генерал-майора) знаходиться у місті Манесар[en].

У відповідь на критику за те, що сили NSG не змогли швидко прибути з Манесара до Мумбая під час серії терактів в листопаді 2008 року, Міністерство внутрішніх справ вирішило розгорнути контингенти NSG в основних регіонах Індії для уникнення подібних ситуацій у майбутньому. [8] Регіональні центри розташовані у Гайдарабаді, Мумбаї, Ченнаї, Колкаті та Гандінагарі.

Бойові підрозділи[ред. | ред. код]

Бойові підрозділи NSG складаються з двох груп спеціального призначення і трьох спеціальних рейнджерських груп, що базуються у штаб-квартирі в Манесарі; п'яти зведених спеціальних груп, розміщених у кожному з п'яти регіональних центрів; а також Національного центру дослідження бомб та Центру електронної підтримки, які також базуються у своєму оперативному штабі в Манесарі.

  • 51-ша і 52-га групи спеціального призначення (англ. Special Action Groups, SAG), персонал яких набирається з індійської армії. 51 SAG створена у 1986 і протягом тривалого часу була основним бойовим підрозділом NSG. Зараз вона займається операціями з боротьби з тероризмом і повстанцями, а сформована у 2010-х 52 SAG — операціями з боротьби з викраденнями літаків. Базуються у Манесарі.
  • 11-та, 12-та і 13-та спеціальні рейнджерські групи (Special Ranger Groups, SRG), персонал яких набирається переважно з CAPF. Спочатку вони були матеріально-технічним підрозділом NSG і виконували бойові функції з низьким рівнем ризику, наприклад огородження, пізніше використовувалися майже виключно для охорони VIP-персон. У 2012 році 11 SRG разом з SAG увійшла до складу антитерористичних сил, а 12 і 13 продовжували використовуватися для охорони VIP, поки NSG не була звільнена від цієї функції (див. вище). Базуються у Манесарі.
  • П'ять зведених спеціальних груп (Special Composite Group, SCG), персонал яких набраний з армії та CAPF. Групи реагують на інциденти, що відбуваються у відповідному регіоні. Кожну групу SCG очолює офіцер у званні полковника, делегований від індійської армії. Дислокуються у п'ятьох регіональних центрах:
  • Група електронної підтримки (Electronic Support Group, ESG) надає комунікаційну та технологічну підтримку. Очолена офіцером армії, базується у Манесарі.
  • Національний центр дослідження бомб (National Bomb Data Centre, NBDC). Створений у 1988 році, займається реєстрацією та аналізом усіх пов'язаних з вибухами інцидентів у країні, проводить дослідження та розробки в галузі вибухових речовин і за потреби надає допомогу поліції в розслідуванні вибухів. Очолює центр або армійський офіцер у званні полковника, або офіцер якоїсь служби CAPF окрім самої NSG у званні коменданта.

У масовій культурі[ред. | ред. код]

Оперативники NSG фігурують у трилері 2018 року «Готель Мумбаї», заснованому на реальних подіях.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Rs 1.85 lakh crore allocation to MHA in budget (англ.). The Economic Times. 01 лютого 2022. Архів оригіналу за 01 лютого 2022. Процитовано 24 квітня 2024.
  2. а б history of NSG (англ.). NSG. Архів оригіналу за 01 квітня 2024.
  3. а б Govt decides to withdraw NSG from VIP security duties (англ.). The Times of India. 12 січня 2020. Архів оригіналу за 10 грудня 2020. Процитовано 26 квітня 2024.
  4. а б With snipers, radars, NSG commandos reach Kashmir for anti-terror ops (англ.). New Delhi Television[en]. 22 червень 2018. Архів оригіналу за 21 червня 2018. Процитовано 26 квітня 2024.
  5. а б Home ministry okays NSG deployment in Kashmir for counter-terror operations (англ.). Hindustan Times. 08 травня 2018. Архів оригіналу за 08 травня 2018. Процитовано 26 квітня 2024.
  6. а б IED found in Delhi's Ghazipur had RDX & Ammonium Nitrate, timer was attached: NSG report (англ.). ABP News[en]. 17 січня 2022. Архів оригіналу за 17 січня 2022. Процитовано 26 квітня 2024.
  7. а б NSG post-blast investigation team reaches Ludhiana to probe explosion in district court complex (англ.). Asian News International. 23 грудня 2021. Архів оригіналу за 23 грудня 2021. Процитовано 26 квітня 2024.
  8. а б в Rajnath Singh reviews functioning of ‘Black Cat’ commandos (англ.). The Indian Express. 05 червня 2021. Архів оригіналу за 05 червня 2021. Процитовано 26 квітня 2024.