Геккон (бронеавтомобіль)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
БКМ «Геккон»
БКМ «Геккон» у Києві. 2016 р.
БКМ «Геккон» у Києві. 2016 р.
Тип бронеавтомобіль
Походження Україна
Історія використання
Оператори див. Оператори
Історія виробництва
Розробник КВП «Українська бронетехніка»
Розроблено 2016
Виробник Інженерна група Азов
Вартість одиниці 3.1 млн гривень
Виготовлена
кількість
1
Характеристики
Вага 8...9

Броня Стальна катана
Головне
озброєння
ПКТ-7,62 мм
НСВТ-12,7 мм
Двигун General Motors
300 к. с.
Питома потужність 215
Швидкість до 110

Геккон (бронеавтомобіль) у Вікісховищі

БКМ «Геккон» — один з українських варіантів модернізації радянської бронемашини БРДМ-2.

Історія[ред. | ред. код]

Бронемашина була розроблена в 2016 році в ініціативному порядку фахівцями інженерної групи "Азов" (надалі, яка взяла назву Інженерна група «Арей») та побудована на позабюджетні кошти в цехах закритого київського заводу «АТЕК».

Демонстраційний зразок бронемашини був представлений на виставці озброєння та військової техніки, що відкрилася 11 жовтня 2016 року в Києві, виставка «Зброя та безпека-2016», але виробництво освоєно не було.

Відомостей про експлуатацію бронемашини немає.

Опис[ред. | ред. код]

При переобладнанні БРДМ-2 в БКМ «Геккон» дві пари пневматичних коліс (призначених для подолання траншей та окопів) та гідравлічні витяги, що забезпечують їхнє висування, були демонтовані. Штатний бензиновий двигун ГАЗ-41 та механічна трансмісія замінено на новий дизельний двигун "General Motors" потужністю 215 л. с. з гідростатичним приводом, у бортах зроблено дві бійниці для ведення вогню зі стрілецької зброї та дві бортові двері (В результаті, вихід десанту та екіпажу здійснюється через бортові двері, два люки в даху десантного відділення та задню апарель). Крім того, на БКМ встановлено два водометні рушії італійського виробництва, які забезпечують рух по воді зі швидкістю до 10 км/год.

Броньовий захист посилено (також повідомляється, що можливе встановлення комплекту додаткового захисту модульної конструкції масою 800 кг, що збільшує масу бронемашини до 9 тонн), це збільшує витрату палива і знижує запас ходу.

Загальна чисельність екіпажу та десанту бронемашини становить 9 людей.

Демонстраційний зразок був оснащений зміненою вежею від БРДМ-2 (у якій встановлені 12,7-мм кулемет НСВТ, 7,62-мм кулемет ПКТ і чотири 81-мм димових гранатометів), проте за даними розробників, можливе збереження стандартної вежі 2 або встановлення інших бойових модулів.

На початку червня 2017 року вартість переобладнання однієї БРДМ-2 у БКМ «Геккон» оцінювалась у 3,1 млн. гривень.

Оператори[ред. | ред. код]