Герб Зміївки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Зміївки
Деталі
Носій с. Зміївка
Затверджений 18 квітня 2007
Корона золота сільська
Щит іспанський

Герб Змії́вки — офіційний символ села Зміївка (Бериславський район, Херсонська область). Затверджений Зміївською сільською радою 18 квітня 2007 року. Оригінал виготовили та освятили під час ювілейних святкувань 28 квітня.

Автор гербаГречило Андрій Богданович, голова Українського геральдичного товариства.

Опис герба та зміст символів[ред. | ред. код]

Щит герба чотирикутний, із півколом в основі. У золотому полі щита синій хрест, під раменами якого по синьому грону винограду з зеленим листком, у синій главі — три золоті корони. Щит вписано в декоративний картуш, увінчаний золотою сільською короною.

Золотий колір символізує багаті землі степової України, сільське господарство, щедрість і добробут, а синій — води Дніпра.
Хрест символізує високу духовність мешканців територіальної громади.
Три корони в синьому полі вказують на те, що сучасна Зміївка веде свою історію від Старошведського села.
Грона винограду характеризують розвинену виноградарську галузь.

Історія герба[ред. | ред. код]

У травні 2004 року для Зміївки були розроблені А.Гречилом проекти герба і прапора та надіслані на розгляд сільської ради. У гербі пропонувалося: в золотому полі чорна змія, у синій главі — 3 золоті корони. Такі ж символи зберігалися й на прапорі села. Змія асоціативно уособлювала назву села, три золоті корони в синьому полі вказували на шведське походження засновників поселення. Проте тоді символи не були затверджені.

До цього питання сільська рада повернулася на початку 2007 року, оскільки на 1 травня планувалося відзначення 225-ліття заснування Старошведського-Зміївки, і звернулась до Українського геральдичного товариства з проханням доопрацювати проекти, вилучивши зображення змії. Проекти відкориговано з урахуванням побажань ради, зокрема запропоновано новий варіант герба та два нові проекти прапора.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Гречило А. Герб і прапор села Зміївки // Знак. — 2007. — Ч. 41. — С. 9.
  • Сайт УГТ