Герб Козельця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Козельця
Деталі
Носій Козелець

Герб Козельця — срібний козел із золотими рогами та ратицями і золотою кулею з хрестом на спині. За задумом авторів герба козел символізував назву міста, тому є промовистим. Адже за однією з легенд (якої і сьогодні дотримується більшість дослідників-топонімістів) назва «Козелець» походить від давньоруського слова «Козелес» — тобто «Козячий ліс» (місце, де багато диких кіз).

Куля з хрестом символізують державу, адже Козелець на час надання герба, був сотенним містом Київського полку, а в 16691782 роках став його адміністративним центром.

Історичні герби Козельця[ред. | ред. код]

Герб Козельця відомий ще з міських печаток 1656 року. Привілеєм короля Яна Казимира 1663 року також фіксувалися герб і прапор міста.

Герб періоду Російської імперії — формально перезатверджений 4 червня 1782 р. Уніфікований в 1857. Існував до 1917. Такий герб місто отримало ще за польського володарювання, російська влада лише підтвердили вже існуючий герб. В червоному полі срібний цап, а на ньому — золота держава з хрестом. Як бачимо, сучасний герб дещо відрізняється від нього. Зокрема козел на гербі російського періоду не має золотих ратиць та рогів.

Крім того, існує також проект Б. Кене — розроблений 18 травня 1865. У червоному щиті срібний цап з чорними очима, язиком, рогами і копитами, що несе на спині золоту державу. У вільній частині герб Чернігівської губернії. Щит увінчаний срібною міською короною з трьома вежками та обрамований двома золотими колосками, оповитими Олександрівською стрічкою.

Проте за іншою легендою, назва «Козелець» походить від слова «козельці» — лугові квіти, що квітнуть ранньої весни. Ці маленькі жовтенькі квіти і понині ваблять до себе медоцвітом бджіл на лугах біля річки Остер.

Можливо саме тому на гербі радянського періоду у п'ятикутному лазуровому щиті — червоний щиток, у якому золота квітка козельця. Над квіткою — золоті серп і молот, над щитком — золота назва міста українською мовою.

Герб Козельця радянського періоду — затверджений 6 лютого 1984 р. рішенням N16 виконавчого комітету міської ради.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • М. Будлянський, В. Сапон «Мандрівка по вертикалі» // Редакційно-видавничий комплекс «Деснянська правда», — Чернігів: 1994 р., 80 стор.
  • А.Гречило, Ю.Савчук, I.Сварник «Герби міст України (XIV–I пол.XX ст.)»
  • Желіба І., Желіба О. Історія міських гербів Чернігівщини // Сіверянський літопис. – 1997. - № 3. – С. 38-41.

Посилання[ред. | ред. код]