Герб Лохвиці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Лохвиці
Деталі
Носій Лохвиця
Затверджений 28 серпня 2012 року
Корона срібна міська
Щит Французький щит

Герб Лохвиці — офіційний символ міста Лохвиця Полтавської області, затверджений рішенням 24 сесії Лохвицької міської ради 6 скликання від 28.08.2012 №1 «Про затвердження символіки міста Лохвиця». Автор — лохвицький художник Лузан Володимир Іванович.

Опис[ред. | ред. код]

Історичний герб Лохвиці

Розроблений на основі старого герба: на золотому полі міські ворота, а на них гострокінечні башти з синіими флюгерами.

Символіка[ред. | ред. код]

Золоте поле щита означає сонце, світло, добробут міста, фортечна брама – символ історичної дійсності, коли Лохвиця входила до складу Посульської лінії оборони Київської Русі. Блакитні флюгери – велич історії міста, його участь в народно-визвольній боротьбі, символ надії. Золоті колоски символізують щедру українську землю та розташування міста в регіоні з переважно аграрним виробництвом. Блакитні волошки – символ щирості людей лохвицького краю.

Поєднання золота колосків та блакиті квітів відтворює кольорову гаму Державного Прапора України. Стрічка малинового кольору символізує козацьку історію і сьогодення Лохвиці як сотенного козацького міста. Малиновий колір – колір прапора Лохвицького козацтва – є символом перемоги, величі духу козаків – захисників християнської віри та рідної землі. Ці чесноти завжди були притаманні нашим пращурам і зараз є невід’ємною рисою характеру мешканців міста. Срібна міська корона над щитом вказує на статус міста: в минулому – як повітового, тепер – як районного центру.

Критика герба[ред. | ред. код]

Зображення срібних воріт на золотому полі не відповідає нормам геральдичної колористики. Форма щита та позащитові елементи герба повторюють російську дореволюційну систему, що не зовсім годиться для сучасної України.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]