Герб Хустського району

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Хустського району
Деталі
Носій Хустський район
Затверджений 11 січня 2012 року
Корона золота районна
Щит іспанський
Щитотримачі сарна та ведмідь

Герб Хустського райо́ну — офіційний символ Хустського району Закарпатської області затверджений рішенням сесії районної ради 11 січня 2012 року.

Автор — Андрій Ґречило.

Опис[ред. | ред. код]

Герб: щит розтятий, у правому синьому полі три срібні квітки нарцисів із золотими осердями у стовп, у лівому зеленому полі – золота церква, на відділеній хвилясто срібній основі – дві сині хвилясті балки.

Великий герб: щит з гербом району підтримує з одного боку червоний ведмідь з золотими пазурами, з іншого — червона сарна з золотими рогами та копитами; щит увінчано золотою територіальною короною, під щитом йде синя стрічка зі золотим написом «Хустський район».

Зміст[ред. | ред. код]

Три нарциси символізують районний центр та знамениту Долину нарцисів, а церква — високу духовність мешканців району. Синій колір означає мінеральні води, а зелений — багаті лісові ресурси. Хвилясті смуги у нижній частині вказують на місцеві річки, а також зберігають історичну традицію з герба Марамороського комітату, до складу якого до початку XX ст. входила територія сучасного району. На великому гербі ведмідь підкреслює приналежність Хустщини до Закарпатської області, а сарна є представником місцевої фауни, відображає геральдичну традицію Вишкова. Золота територіальна корона вказує на статус герба як символу адміністративного району[1].

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Гречило А. Герб і прапор Хустського району // Знак. — 2012. — Ч. 56. — С. 6—7.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Рекомендації УГТ