Головачук Надія Іванівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Головачук Надія Іванівна
Народилася 1954
Велика Побійна, Дунаєвецький район, Хмельницька область, Українська РСР, СРСР
Країна  Україна
Діяльність вишивальниця
Нагороди
Заслужений майстер народної творчості України

Надія Іванівна Головачук (нар. 1954, с. Велика Побійна Дунаєвецького району Хмельницької області) — майстриня-вишивальниця, старший викладач кафедри трудового навчання та художнього конструювання Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії, Заслужений майстер народної творчості України.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилась 20 грудня 1954 року в учительській сім'ї Івана Никифоровича Лисого і Віри Карпівни Чорненької. Батько — історик, директор Великокужелівської НСШ, а з поверненням до рідної Великої Побійни — заступник директора з виховної роботи місцевої середньої школи, мати — учителька початкових класів[1].

Закінчила Хмельницьке педагогічне училище за спеціальністю «Вчитель початкових класів», Кам'янець-Подільський державний педагогічний інститут імені В. Затонського за спеціальністю «Педагогіка і психологія початкової освіти» та магістратуру Уманського державного педагогічного університету імені П. Тичини. Почала займатись вишивкою з дитячих років.

Переважно працює у техніці «Художня гладь», брала участь у низці виставок, у тому числі понад 30 персональних (станом на 2023 рік). Указом Президента України від 4 вересня 2009 року № 708/2009 за вагомий особистий внесок у розвиток культурної спадщини України, високу професійну майстерність та активну участь у проведенні Фестивалю мистецтв України Головачук Надії Іванівні присвоєно почесне звання «Заслужений майстер народної творчості України»[2]. Також має низку інших нагород.

Член народної художньої студії «Рукотвори» Хмельницького ОНМЦКіМ з 2015 року. Проводить майстер-класи для вишивальниць, навчає студентів вишивці.

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Прокопчук, Віктор (2019). Заслуженні працівники України — уродженці Дунаєвеччини. Дунаївці — Кам'янець-Подільський: ПП Зволейко Д. Г. с. 311—319. ISBN 978-617-620-290-5.
  2. Указ Президента України № 708/2009.