Граф Коксетера

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Граф Коксетера
Вершин 28
Ребер 42
Радіус 4
Діаметр 4
Обхват 7
Автоморфізм 336 (ПЛГ2(7))
Хроматичне число 3
Хроматичний індекс 3
Число черг 2
Властивості симетричний
кубічний
дистанційно-регулярний
дистанційно-транзитивний
гіпогамільтонів[en]
Див. також: Коксетер

Граф Коксетера — 3-регулярний граф з 28 вершинами і 42 ребрах[1]. Усі кубічні дистанційно-регулярні графи відомі[2], граф Коксетера — один з 13-ти таких графів.

Властивості[ред. | ред. код]

Хроматичне число графа 3, хроматичний індекс дорівнює 3, радіус дорівнює 4, діаметр — 4 обхват — 7. Граф є також вершинно 3-зв'язним і реберно 3-зв'язним.

Граф Коксетера є гіпогамільтонівським графом — сам по собі він не містить гамільтонових циклів, але видалення будь-якої вершини робить його гамільтоновим. Число прямолінійних схрещень графа Коксетера дорівнює 11 і це мінімальний відомий кубічний граф з таким числом схрещень, хоча графи з 26 вершинами і числом схрещень 11 існувати можуть[3].

Граф Коксетера можна побудувати з меншого дистанційно-регулярного графа Хівуда шляхом створення вершини для кожного 6-циклу в графі Хивуда і ребра для кожної незв'язної пари 6-циклів.[4]

Граф Коксетера також можна отримати з графа Гофмана — Синглтона. Візьмемо будь яку вершину v графа Гофмана — Синглтона. Існує незалежна множина розміру 15, яка містить v. Видалимо 6 сусідів v і цю незалежну множину, включаючи v залишимо.


Алгебраїчні властивості[ред. | ред. код]

Група автоморфізмів графа Коксетера — це група порядку 336[5]. Вона діє транзитивно на вершини і ребра графа, тому граф Коксетера є симетричним. Граф має автоморфизми, які переводять будь-яку вершину в будь-яку іншу і будь-яке ребро будь-яке інше ребро. У «списку Фостера» граф Коксетера, зазначений як F28A, є єдиним кубічним симетричним графом з 28 вершинами[6].

Граф Коксетера однозначно визначається за його спектром, тобто множиною власних значень матриці суміжності графа[7].

Як скінченно зв'язний вершинно-транзитивний граф, що не містить гамільтонових циклів, граф Коксетера є контрприкладом варіанту гіпотези Ловаса, але канонічна формулювання гіпотези вимагає наявності гамільтонового циклу.

Відомо лише п'ять вершинно-транзитивних графів без гамільтонових циклів — повний граф «K»2, граф Петерсена, граф Коксетера і два графи, отримані з графів Петерсена і Коксетера шляхом заміни кожної вершини трикутником[8].

Характеристичний поліном графа Коксетера дорівнює . Граф є єдиним графом з таким поліномом, що і дозволяє однозначно визначити граф Коксетера за його спектром.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Weisstein, Eric W. Coxeter Graph(англ.) на сайті Wolfram MathWorld.
  2. A. E. Брауер, A. M. Cohen, A. Neumaier. Distance-Regular Graphs. — New York : Springer-Verlag, 1989. (англ.)
  3. послідовність A110507 з Онлайн енциклопедії послідовностей цілих чисел, OEIS
  4. Italo J. Dejter. From the Coxeter graph to the graph Klein // Journal of теорія Графів. — 2011. — arXiv:1002.1960. — DOI:10.1002/jgt.20597..
  5. Royle, G. F028A data[недоступне посилання з квітня 2019]
  6. M. Conder, P. Dobcsányi, «Trivalent Symmetric Graphs Up to 768 Vertices.» J. Combin. Math. Combin. Comput. 40, 41-63, 2002.
  7. E. R. van Dam and W. H. Haemers, Spectral Characterizations of Some Distance-Regular Graphs. J. Алгебраїчна Combin. 15, pages 189—202, 2003
  8. Royle, G. «Cubic Symmetric Graphs (Foster The Census).» [Архівовано 20 липня 2008 у Wayback Machine.]