Грумінг (психологія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Грумінг (англ. grooming) — психологічна маніпуляція, маскування агресії за піклуванням. Дії або поведінка для встановлення психологічного зв'язку з дитиною, що не досягла віку згоди, з метою подальшого сексуального насильства над нею. [1][2]. Грумінг може відбуватися в різних умовах, зокрема в Інтернеті, особисто та за допомогою інших засобів спілкування[3]. Цей термін також може підпадати до людей, що досягли повноліття, або ж обидвох неповнолітніх, якщо людина, що переважає у віці, маніпулятивно використовує молодшого в сексуальному або романтичному характері[джерело?].

Грумінг також використовується для початку вербування неповнолітніх дітей у різні незаконні види бізнесу, такі як торгівля дітьми, дитяча проституція, кіберсекс-торгівля[4] або виробництво дитячої порнографії.[5]

Проявляється як психологічна маніпуляція, коли одна і та ж людина напоказ може проявляти симпатію до підопічних (дітей та підлітків), жартувати, робити компліменти, цікавитись їхнім життям (і разом з тим, при індивідуальному спілкуванні з підопічними, проявляти насильство в певній формі), щоб довколишні не могли повірити, що така приязна особа має потяг до насильства.

Грумінг в інтернеті (кібер-грумінг, онлайн грумінг) — встановлення дорослими дружніх відносин з неповнолітніми особами через інтернет для шкідливого впливу на них.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ost, Suzanne (2009). Child pornography and sexual grooming: legal and societal responses. Cambridge studies in law and society. Cambridge: Cambridge University Press. с. 32. ISBN 978-0-521-88582-9.
  2. INHOPE | The impact of online grooming. www.inhope.org. Процитовано 31 серпня 2023.
  3. Grooming: Know the Warning Signs | RAINN. www.rainn.org. Процитовано 31 серпня 2023.
  4. 'We didn't have much to eat': Poverty pushes some kids towards paid sex abuse in the Philippines. CNA (англ.). Процитовано 31 серпня 2023.
  5. Levesque, Roger J. R. (1999). Sexual abuse of children: a human rights perspective. Indianapolis (Ind.): Indiana university press. с. 64. ISBN 978-0-253-33471-8.