Гунгіуомп

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Координати: 41°23′ пн. ш. 72°04′ зх. д. / 41.39° пн. ш. 72.06° зх. д. / 41.39; -72.06

Гунгіуомпський кам'яний круг

Гунгіуомп, англ. Gungywamp — археологічна пам'ятка біля м. Гротон, штат Коннектикут, США. Тут виявлено кромлех (кам'яний круг), залишки індіанських і пізніших колоніальних споруд, а також артефакти, в основному архаїчного періоду (2000—770 років до Р.Х.).[1] Серед численних руїн звертає на себе увагу кам'яна камера, мабуть, орієнтована на астрономічні події (рівнодення).

Огляд[ред. | ред. код]

На території 404,7 м² виявлено численні артефакти різних історичних періодів, зокрема, залишки будинків, майстерень по виготовленню тканини і обробці заліза. Також виявлено декілька кам'яних камер, імовірно підвально-складських приміщень, з яких два збереглися практично неушкодженими. Крім того, як відмічає Державний археолог штату Коннектикут, Ніколас Беллантоні: «Гунгіуомп унікальний тим, що тут виявлено так багато (знахідок)»[2].

Одне з «підвальних приміщень», відомих також як «календарні камери», має астрономічну особливість: внутрішній альков освітлюється під час рівнодень завдяки тому, що світло проникає через отвір у західній стіні і потрапляє на камінь з протилежного боку усередині невеликої, вуликовидної камери[1].

На деякому видаленні від цих споруд знаходиться кам'яний круг (кромлех), що складається з двох концентричних кіл, викладених з каменів, зовнішнім діаметром понад 3 м. Зовнішній круг складається з 12 валунів і має викривлену форму. На думку деяких археологів, це міг бути млин[2][3].

Ще далі знаходиться ряд вертикальних каменів, поставлених по лінії північ-південь, на одному з яких є витравлене зображення птаха з розпростертими крилами[1].

Артефакти[ред. | ред. код]

Серед артефактів індіанського періоду, виявлених у Гунгіуомпі, — наконечники стріл, кам'яні відщепи і фрагменти кераміки. Артефакти колоніального періоду включають: кераміку, порцеляну, ґудзики, монети, пляшкове і шибкове скло, посуд, курильні трубки, цеглу і кістки тварин. Про призначення кам'яних споруд по артефактах судити неможливо, оскільки знайдені артефакти неможливо асоціювати з ними.[1]

Кам'яні камери[ред. | ред. код]

Призначення і датування кам'яних камер доки не встановлені, хоча з високою імовірністю вони могли бути споруджені європейськими колоністами. Серед інших версій: раби колоніальних часів, або місцеві індіанські племена, пеквоти або мохегани.[1] Висловлювалася і напівфантастична версія про те, що споруду могли збудувати ірландці, що нібито відвідували Америку до Колумба, оскільки по архітектурних особливостях воно нагадує споруди Середньовічної Ірландії.[2]

Інші американські мегаліти[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д society.html Gungywamp Society (retrieved July 25, 2006). Архів оригіналу за 23 травня 2018. Процитовано 14 травня 2016.
  2. а б в oid=oid: 7738 Hartford Advocate, The Stones of Groton, by John Adamian, March 27, 2003 (retrieved July 25, 2006). Архів оригіналу за 30 травня 2006. Процитовано 14 травня 2016.
  3. Lithic Sites of New England (retrieved July 25, 2006). Архів оригіналу за листопад 5, 2006. Процитовано травень 14, 2016.