Давід Барнеа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Давід Барнеа
івр. דוד ברנע
13-й Керівник «Моссаду»
Нині на посаді
На посаді з 1 червня 2021
Попередник Йосі Коен
Народився 29 березня 1965(1965-03-29) (59 років)
Ашкелон, Південний округ, Ізраїль
Відомий як воїн, шпигун, офіцер
Місце роботи Моссад
Країна Ізраїль
Alma mater IDF Junior Command Preparatory Boarding Schoold, Нью-Йоркський технологічний інститут і Університет Пейсd
Нагороди

Давід «Даді» Барнеа (івр. דוד (דדי) ברנע‎; нар. 29 березня 1965(19650329), Ашкелон, Ізраїль) — тринадцятий директор служби зовнішньої розвідки Ізраїлю «Моссад», замінивши Йосі Коена в червні 2021 року[1].

Раннє життя[ред. | ред. код]

Барнеа народився в Ашкелоні та виріс у Рішон-ле-Ціоні. Його батько, Йосеф Брунер (Барнеа), утік із родиною з нацистської Німеччини та репатриювався до Ізраїлю у віці трьох років. Йосеф закінчив єшиву «Га-Поель га-мізрахі» в Бней-Браці і приєднався до Пальмаху у віці 16 років. Воював у Третьому батальйоні організації в Набі-Юші та Цфаті, а потім служив у ВПС Ізраїлю. Також був менеджером у компанії Tadiran. Його мати, Наомі, народилася на борту депортаційного судна «Патрія[en]» і працювала вчителем і директором школи[2].

Барнеа навчався у військовій командній школі-інтернаті в Тель-Авіві[3] і пішов на службу до ЦАГАЛю в 1983 році. Він проходив військову службу в розвідувальному полку Генерального штабу (Саєрет Маткаль). Пізніше навчався в Сполучених Штатах, здобувши ступінь бакалавра в Нью-Йоркському технологічному інституті та ступінь MBA в Університеті Пейс. Потім працював бізнес-менеджером в інвестиційному банку в Ізраїлі[4].

Кар'єра[ред. | ред. код]

У 1996 році приєднався до Моссаду. Пройшов курс офіцерів-інкасаторів і служив у дивізії Цомет, командуючи оперативними підрозділами в Ізраїлі та за кордоном. Протягом двох з половиною років працював заступником начальника відділу Кешет, який займається проникненням і спостереженням за цілями. У 2013 році був призначений керівником відділу Цомет[5], де очолюваному ним відділу були вручені чотири нагороди з національної безпеки Ізраїлю. У 2019 році був призначений заступником голови Моссаду. У 2021 році було вирішено, що його призначать главою Моссаду.

Особисте життя[ред. | ред. код]

Барнеа одружений і є батьком чотирьох дітей[6].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Barnea takes over Mossad; Cohen: Mossad struck deep into Iran's heart. The Jerusalem Post. Процитовано 1 червня 2021.
  2. אייכנר, איתמר (24 травня 2021). "ישר, מחוספס וצנוע": הכירו את ראש המוסד הבא. Ynet (Hebrew) .
  3. דוד ברנע • עמותת בוגרי הפנימיות הצבאיות בחיפה ובתל אביב וידידיהן. עמותת בוגרי הפנימיות הצבאיות בחיפה ובתל אביב וידידיהן.
  4. הותר לפרסום: דוד ברנע הוא ראש המוסד החדש. Маарів .
  5. @yossi_melman (24 травня 2021). דוד (דדי) ברנע בשנות ה-50 לחייו הוא תושב ישוב בשרון ושרת כ-30 שנים במוסד (Твіт) (Hebrew) — через Твіттер.
  6. 'Everything went silent': Mossad chief's Haredi brother recalls deadly Meron crush. Таймс оф Ісраель. 27 грудня 2021.