Деметрій II Етолійський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Деметрій Етолійський)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Деметрій II Етолійський
Народився 269 до н. е.
Помер 229 до н. е.
Країна  Стародавня Македонія
Діяльність монарх
Посада Царі Македонії
Рід Антигоніди
Батько Антигон II Гонат
Мати Філа[d]
У шлюбі з Нікея, Фтія Македонська, Хрісеїда Македонська і Стратоніка Македонська
Діти Філіпп V Македонський і Апама III

Деметрій II (*275 до н. е. — 229 до н. е.) — цар Македонії у 239 до н. е.229 до н. е. роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Антигонідів. Син Антигона II, царя Македонії. За життя батька стає його співправителем. У 260 році до н. е. відзначився під час війни з Олександром II, царем Епіру, завдавши тому поразки в області Еліміотіда.

У 250-х до н. е. оженився на Стратоніці з династії Седевкидів. Згодом представляв владу батька в важливому місті Бероя. У 249 році до н. е. влаштовано шлюб з Нікеєю, уловою Олександра, володаря Коринфа і Акрокоринфу (стриєчного брата Деметрія і онука діадоха Кратера). Завдяки цьому встановлено контроль Македонії над Істмом. Втім у 243 році до н. е. ахейський стратег Арат захопив Коринф і Акрокоринф.

У 239 до н. е., після смерті Антигона II, стає царем. В цей час Македонія опинилася ослабленою, а потуга Етолійського і Ахейського союзівзросла. Цьому й вирішив покласти край македонський цар. Проти нього утворюється коаліція Етолійського та Ахейського союзів — розпочинається так звана Деметріанська війна. Деметрій II у 239 до н. е. захоплює південний Епір. Невдовзі укладається союз з Епіром, на царівні якого цар оженився.

У 238 до н. е. відбиває раптову атаку Арата, стратега ахейців, на Аргос та Афіни, закріплюється у Корінфі. У битві при Філакії македонський стратег Бітій завдав поразки Арату. На Пелопонесі спирається на тиранів як ворогів Ахейського союзу. 237 року до н. е. укладає союз з містом Гортина, одним з потужних полісів Криту. Водночас цар докурив своєму стратег Дікеарху охороняти узбережжя о. Евбея і Аттику від етолійських піратів.

У 236 до н. е. з успіхом воює в Беотії, в результаті чого беотійський союз переходить на бік Македонії. Того ж року Деметрій II зайняв Мегаріду. Водночас вимушений у 235 до н. е. відбивати напади племені дарданів на північну Македонію.

У 233 до н. е. зазнає невдачі від Етолійського союзу, війська якого захоплюють Амбракію. Втім до 231 році до н. е. зумів істотно розширити македонську присутність в Епірі, скориставшись занепадом тамтешньої династії Еакідів. 231 року до н. е. підкупив ілірійського царя Агрона, що завдав поразки етолійцям у битві біля Медіона в Акарнанії.

Деметрій II у 229 році до н. е. зазнав нищівної поразки від племені дарданів, що вдерлося до Македонії. Невдовзі після цього він помер. Деметрію II спадкував зведений брат Антигон III Досон.

Родина[ред. | ред. код]

1. Дружина — Стратоніка Македонська, донька Антіоха II Теоса

2. Дружина — Нікея Корінфська

Діти:

3. Дружина — Фтія, донька цариці Епіру, Олімпіади.

  • Апама III

Низка істориків вважають Філіпа V сином Фтії.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ehrhardt Chr.T.H.R.Studies in the Reigns of Demetrius II and Antigonus Doson. PhD Diss. Vol. 1–2. S.U.N.Y., Buffalo, New York, 1975
  • M. Bettalli, Storia Greca, Roma, ed. Carocci, 2006. ISBN 88-430-3668-8
  • Barry Baldwin: Demetrius ’Aetolicus’, in: Hermes Bd. 116 (1988), S. 116—117
  • Gabelko O.L., Kuzmin Yu.N.A Case of Stratonices: Two Royal Women between Three Hellenistic Dynasties // Seleukeia. Studies in Seleucid History, Archaeology and Numismatics in Honor of Getzel M. Cohen / Ed. by R. Oetjen, F. Ryan. Berlin, 2014