День знань

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

День знань — радянське державне свято, проголошене 1 вересня 1984 року Верховною Радою СРСР. В Україні та деяких інших країнах, зокрема в країнах СНД. Донині відзначається та збігається з початком навчального року. Першокласники у цей день відзначають «Свято Першого дзвоника».

Особливості святкування[ред. | ред. код]

Різні країни мають свої особливості у святкуванні Дня знань 1 вересня.

Україна[ред. | ред. код]

1 вересня традиційно цього дня або у найближчій робочий день, якщо випадає на вихідні, в школах проходять урочисті лінійки з нагоди початку навчального року.[1] Прийнято в цей день дарувати квіти своїм вчителям. У середніх спеціальних та вищих навчальних закладах, як правило, обходиться без лінійок або влаштовують лінійки лише для першого курсу. У школах проводиться перший святковий урок, який щороку має різні теми, після якого зазвичай вирішуються організаційні питання — іноді видача підручників[2], для першокласників визначають місця за партами, і на цьому навчальний день закінчується.

Росія[ред. | ред. код]

У школах проходять урочисті лінійки, також існує традиція дарувати квіти вчителям, і відбувається перший урок — «Урок Миру».

Вірменія[ред. | ред. код]

Першого вересня відзначають «День знань, писемності та літератури». Цього ж дня починаються заняття у ВНЗ і школах, проводяться урочисті збори і традиційний «перший дзвінок» для першокласників.

Туркменістан[ред. | ред. код]

Відзначає День знань та студентської молоді. Тисячі першокласників вперше підуть до школи, а виші поповнюються новими студентами. Свято відзначається на державному рівні.

Німеччина[ред. | ред. код]

У Німеччині такого державного свята немає. Заняття у школах та університетах мають різні дати початку, зазвичай — у середині осені.

Німецькі першокласники приходять до школи не з квітами, а з великим різнокольоровим пакетом. Цій традиції майже 150 років. Напередодні першого дня навчання діти майструють конусоподібний пакет, в який батьки кладуть солодощі та потрібні для навчання речі; вже сидячи за партою, першокласники можуть розгорнути яскравий шкільний подарунок і подивитися, чим цікавим його наповнили батьки.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Коли буде Перший дзвінок-2018 – 1 чи 3 вересня? - 24 Канал. 24 Канал. Архів оригіналу за 2 вересня 2018. Процитовано 1 вересня 2018.
  2. Як зібрати дитину до школи і не збанкрутувати?. NV.ua. Процитовано 13 вересня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]