Джон Великобританський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джон Великобританський
англ. John of the United Kingdom
Ім'я при народженні англ. John Charles Francis
Прізвисько Johnnie
Народився 12 липня 1905(1905-07-12)[1][2][3]
York Cottaged, Норфолк, Англія, Сполучене Королівство
Помер 18 січня 1919(1919-01-18)[1][2][3] (13 років)
Wood Farmd, Сандрінгам, Кінгс-Лінн-енд-Вест-Норфолкd, Норфолк, Англія, Сполучене Королівство
·неврологічний розлад
Поховання St Mary Magdalene Church, Sandringhamd
Країна  Сполучене Королівство
Місце проживання Сандрингемський палац
Wood Farmd
Титул Принц Великої Британіїd і Prince of the United Kingdomd
Рід House of Saxe-Coburg and Gothad і Віндзорська династія
Батько Георг V
Мати Марія Текська
Брати, сестри Марія Великобританська (графиня Гервуд), Принц Генрі, герцог Глостерськийd, Принц Георг, герцог Кентський, Георг VI і Едуард VIII

Джо́н Великобританський (англ. Prince John of the United Kingdom, при народженні Джо́н Чарльз Френсіс (англ. John Charles Francis; 12 липня 1905, Котедж Йорк, Сандрінгемський палац, Норфолк, Великобританія — 18 січня 1919, Сандрінгемський палац, Норфолк, Великобританія) — член британської королівської родини, молодший син короля Георга V та королеви Марії, брат королів Едуарда VIII та Георга VI. Був хворий на епілепсію, що і спричинило його смерть у 13-річному віці.

Народження[ред. | ред. код]

Джон народився в Йоркському котеджі в маєтку Сандрінгем 12 липня 1905 року о 3:05 ранку, за часів правління його діда по батькові, короля Едуарда VII.[4] Він був наймолодшою дитиною і п'ятим сином Георга, принца Уельського, і Марії, принцеси Уельської. Його назвали Джоном, незважаючи на те, що це ім'я погано асоціювалося з королівською родиною, але неофіційно його називали «Джонні». На момент свого народження він був шостим у черзі на престол, після свого батька і чотирьох старших братів. Як онук правлячого британського монарха по чоловічій лінії і син принца Уельського, він від народження офіційно іменувався Його Королівською Високістю принцом Джоном Уельським.

Джон був охрещений 3 серпня 1905 року в парафіяльній церкві Святої Марії Магдалини в Сандрінгемі, церемонію провів преподобний канонік Джон Ніл Далтон. Його хресними батьками були король Португалії Карлуш I, дядьки Джона — принц Данії Карл і Олександр Дафф, 1-й герцог Файф, прадід — принц Шлезвіг-Гольштейн-Зондербург-Глюксбург Йоганн, а також троє його двоюрідних братів і сестер, герцог і герцогиня Спарта і принцеса Олександра Текська. Батько Джона був довіреною особою короля Карлоса, принца Карла, принца Йоганна і герцога Файфа, а тітка Джона, принцеса Вікторія, була довіреною особою герцогині Спарти і принцеси Олександри.[5]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Find a Grave — 1996.
  2. а б в Lundy D. R. The Peerage
  3. а б в Pas L. v. Genealogics.org — 2003.
  4. Page 4887 | Issue 27816, 13 July 1905 | London Gazette | The Gazette. www.thegazette.co.uk. Процитовано 13 липня 2023.
  5. A Royal Christening. The Interior. Western Presbyterian Publishing Company. 36: 1133. 1905. OCLC 192107334.

Посилання[ред. | ред. код]