Дивертикульоз

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Дивертикульоз товстої кишки — патологічний стан, при якому в кишковій стінці формуються невеликі мішкуваті випинання, відомі як дивертикули, розміром до 1-2 сантиметрів. Дивертикули частіше зустрічаються у літніх людей у країнах з високим рівнем життя.[1]

Причини[ред. | ред. код]

Основним фактором, який сприяє поширенню цього захворювання, є дефіцит рослинної їжі в раціоні та переважання м'ясних і борошняних продуктів, що призводить до запорів. Окрім цього розвитку дивертикулів сприяють: надлишкова вага, метеоризм (надмірне газоутворення), перенесені тяжкі кишкові інфекції (наприклад, шигельоз), тривалий і нераціональний прийом проносних засобів.

Клінічні прояви[ред. | ред. код]

Дивертикульоз може тривалий час ніяк не проявляти себе. Залежно від дії різних чинників дивертикули можуть запалюватися та приносити дискомфорт. Найважливіший симптом — це біль внизу живота. Важливо, що після дефекації біль зникає.

Тимчасово у хворого можуть почати виявлятися інші симптоми:

  • здуття живота;
  • метеоризм;
  • підвищене газоутворення в кишці.[2]

Вони можуть проявитися після прийому їжі, а також швидко зникнути після дефекації.

Ускладнення[ред. | ред. код]

Дивертикуліт може призвести до розвитку серйозних ускладнень:

  • Кишкова кровотеча — проявляється виділенням з випорожненням світло-червоної крові чи згустків. Турбують слабкість, зниження артеріального тиску, відзначається блідість шкіри. Така кровотеча супроводжується болем у животі та розладами дефекації.
  • Кишкова непрохідність — розвивається через порушення проходження кишкових мас в результаті звуження просвіту кишки в місці утворення дивертикула.
  • Гнійне запалення черевної порожнини (перитоніт) розвивається при потраплянні кишкового вмісту в черевну порожнину через отвір у стінці дивертикула (перфорація дивертикула), що формується при стоншенні його стінки.[1]

Діагностика та лікування[ред. | ред. код]

Діагностикою дивертикульозу товстої кишки займається лікар-гастроентеролог. Для виявлення захворювання, крім огляду, необхідні:

  • аналіз крові;
  • аналіз калу;
  • колоноскопія — за допомогою спеціальної гнучкої трубки (колоноскопа) через задній прохід оглядається ділянка кишки протяжністю до 1 метра. До проведення колоноскопії необхідно ретельно підготуватися.

Дивертикуліт та його ускладнення лікують переважно в стаціонарних умовах, неускладнений дивертикульоз — вдома.

Основне завдання при лікуванні неускладненого дивертикульозу товстої кишки — нормалізувати випорожнення. Це дозволяє попередити утворення нових випинань і запобігти запаленню дивертикулів. Перш за все, призначається дієта, багата рослинною їжею, рекомендується прийом пшеничних висівок. Для зменшення болів у животі призначають спазмолітичні препарати[1]

Дієта[ред. | ред. код]

Корисними продуктами при дивертикульозі є: висівковий хліб; велика кількість овочевих салатів; фрукти; морська капуста; пшенична, ячна, гречана каші, приправлені соняшниковою, оливковою олією; різні запіканки; ненаваристі супи; сир, йогурт, кефір; овочі у запеченому вигляді.

Необхідно зменшити або виключити з раціону такі продукти: сиру капусту, редис, хурму (мають грубі волокна); виноград, кавун, бобові (провокують здуття та метеоризм); насіння соняшнику, горіхи, зернові (може забиватися в кишці на ділянках з дивертикулами, що призведе до запалення); манну та рисову каші; міцний чай та кава, какао, шоколад; червоне вино.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Що таке дивертикульоз товстого кишечника (укр.). 18 квітня 2024. Процитовано 27 квітня 2024.
  2. Дивертикульоз кишківника. Симптоми та лікування в Івано-Франківську. medhouse-mc.com (укр.). Процитовано 27 квітня 2024.
  3. ДИВЕРТИКУЛЕЗ.