Династія Шунга

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Династія Шунга
Імперія Маур'їв Flag
187 до н.е. – 75 до н.е. Династія Канва Flag
Династія Шунга: історичні кордони на карті
Династія Шунга: історичні кордони на карті
Династія Шунга
Столиця Паталіпутра
Відіша
Мови Санскрит
Палі
Релігії Індуїзм
Джайнізм
Форма правління Монархія
Історія
 - Заснування 187 до н.е.
 - Повалення 75 до н.е.
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Династія Шунга

Дина́стія Шунга (гінді शुंग राजवंश) — династія, що правила північно-східною Індією після повалення імперії Маур'їв. Правління цієї династії тривало 112 років. Тривалий час протидіяли загарбницьким походам Індо-грецького царства, а також сакам. Була повалена Васудевою у 75 році до н. е., який заснував династію Канва.

Історія[ред. | ред. код]

Засновником династії став брахман й міністр Пуш'ямітра Шунга, який у 185 році до н. е. внаслідок заколоту проти Бріхадратхи з династії Маур'їв. Проте не вдалося зберегти усю територію колишньої імперії. Шунги стикнулися з походами греків (індійці називали їх яванами) на чолі із Деметрієм I та Менандром I, які намагалися підкорити долину річки Ганг.

Переважно володіння обмежували територією колишньої Маґадги, проте й тут Шунги зазнавала нападів з боку магараджей Калінги. Спочатку вдалося відбити наступ, проте атаки з багатьох боків спричинило послаблення держави. Об'єднаним силам яванів та Калінги навіть вдалося захопити столицю Паталіпутру. Втім з часом вдалося стабілізувати ситуацію, зокрема налагодити дружні стосунки з Індо-грецьким царством за володарювання магараджи Бґагабхадри.

З часом династія все більше послаблювалася внаслідок зовнішніх конфлікт та внутрішніх заворушень, авторитет магараджей знизився. Цим скористався міністр Васудева, який підступно вбив Девабхуті Шунгу у 75 році до н. е. Династію Шунга змінила династія Канва.

Релігійна політика[ред. | ред. код]

Представники цієї династії сповідували ортодоксальний брахманізм. Тому починаючи з правління першого Шунги розпочалося переслідування буддистів. Втім з часом, по мірі послаблення династії Шунга, буддисти відновили свій вплив, особливо у віддалених провінціях.

Культура[ред. | ред. код]

Володарі династії були покровителями архітектури, науки та літератури. за їх правління розвивалася література на санскриті. Водночас скульптура та архітектура відчула вплив індо-греків, з якими в середині існування династії Шунги, встановилися мирні торговельні та культурні стосунки.

Магараджи Шунга[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Hermann Kulke, Dietmar Rothermund: Geschichte Indiens. Von der Induskultur bis heute. 2. Auflage der Sonderausgabe. C.H. Beck, München 2010, ISBN 978-3-406-60414-0, S. 91ff.
  • Louis Frédéric, Dictionnaire de la civilisation indienne, Robert Laffont, 1987