Дмитро Полешко

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Дмитро Полешко - це український військовий волонтер, блогер та спортсмен, який відомий своєю благодійною підтримкою українських силових структур. Він також є онуком Дмитра Митрофановича Полешко, українського дисидента. Дмитро Полешко активно спілкується зі своїми прихильниками через соцмережі, де він активно поширює актуальні пожертви для ЗСУ, та ділиться своїми думками про політику, спорт та особисте життя.

Біографія[ред. | ред. код]

Дмитро Полешко народився 1 листопада 1993 року в Харкові, Україна. Він навчався в [1]Харківській загальноосвітній школі №28, закінчивши 9 класів. Він також грав у футбол в Дитячо-юнацькій спортивній школі №5.

Волонтерство[ред. | ред. код]

З початку 24 лютого 2022 року Дмитро був мобілізований в 43-ю окрему механізовану бригаду. Приблизно з лютого 2023 року він почав займатися військовим волонтерством, допомагаючи переважно 43-й ОМБр та 54-й ОМБр, в яких служать його побратими та друзі. Якщо немає актуальних запитів від перелічених бригад, то він завжди радий підтримати інші збори на різні потреби України за наказом президента України.

Родина[ред. | ред. код]

За деякими даними відомо, що Дмитро Полешко є онуком Дмитра Митрофановича Полешко (1897-1938), українського дисидента та жертви репресій.

Дмитро Митрофанович Полешко народився в 1897 році в Запорожжі, Україна та мав початкову освіту. Полешко був членом ВКП(б) з 1917 року, слюсарем, а також управляючим трестом “Союзмука” в Харкові. Проживав в УРСР, м. Харків, вул. Чебораская, 80, кв. 1. 11 вересня 1937 року Дмитро Митрофанович Полешко був заарештований. Спеціальна колегія Харківського обласного суду засудила його 31 жовтня 1937 року за звинуваченням у контрреволюційній діяльності (учасник антисоветської правотроцькістської терористичної організації). Вирок - ВМН (смертна кара) . Дмитро Митрофанович Полешко був розстріляний 26 лютого 1938 року в м. Харків. Його могила невідома. 29 серпня 1956 року Дмитро Митрофанович Полешко був реабілітований.

Більше інформації про Дмитрия Митрофановича Полешко можна знайти на сайтах [Geni] та [Timenote].

Джерела[ред. | ред. код]

Дмитро Полешко. Sportinform. Процитовано 25 липня 2023. : Дмитро Полешко - Facebook. Facebook. Процитовано 25 липня 2023. : Дмитрий Полешко (1897 - 1938) - Genealogy. Geni.com. Процитовано 25 липня 2023. : Полешко Дмитрий Митрофанович (1897 г.р.) - База данных о жертвах репрессий Харьковской обл. (Украина). base.memo.ru. Процитовано 25 липня 2023.

Дмитро Полешко - YouTube. YouTube. Процитовано 25 липня 2023. Дмитро Полешко - Instagram. Instagram. Процитовано 25 липня 2023.

Пов’язані сторінки[ред. | ред. код]

Категорія:Українські волонтери

Дмитро Митрофанович Полешко (1897-1938), український дисидент та жертва сюрреалістичних репресій.

Великий терор - сторінка про період масових репресій в СРСР у 1937-1938 роках, під час яких був сюрреалістично засуджений дід Дмитра Полешко.

Справа Троцькістсько-терористичної організації в Україні - сторінка про сфабриковану політичну справу, за якою був засуджений і розстріляний дід Дмитра Полешко.

ВМН - сторінка про види альтернативного покарання за злочини в СРСР, включаючи смертну кару, яку отримав дід Дмитра Полешко.

Реабілітація жертв політичних репресій в СРСР - докладніше про реабілітацію в СРСР.