Довгоногий батечко (роман)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Довгоногий батечко
ісп. papaito piernas largas
Жанр Епістолярний роман і young adult fictiond
Форма роман
Тема ліцей
Автор Джин Вебстер
Мова англійська
Написано 1912
Опубліковано 1912
Країна  США
Наступний твір Dear Enemyd
У «Гутенберзі» 157, 55924

CMNS: Цей твір у Вікісховищі

«Довгоногий батечко» (англ. Daddy-Long-Legs) — епістолярний роман, написаний 1912 року американською письменницею Джин Вебстер. Головним героєм є молода дівчина на ім'я Джеруша «Джуді» Еббот упродовж її студентських років. Вона пише листи до свого благодійника, багатої людини, якого вона ніколи не бачила.

Сюжет[ред. | ред. код]

Джеруша Еббот зросла в «Джон Грір», старомодному дитячому будинку. Діти повністю залежали від благодійності і мали носити чужий одяг на викид. Незвичайне ім'я Джеруша було обрано матроном з надгробку (вона ненавидить його і використовує «Джуді», а), а її прізвище було обране з телефонної книги. У віці 18 років, вона закінчила свою освіту і будучи вільною, як і раніше працювала в гуртожитку установи, де вона виховувалася.

Одного разу, після щомісячного візиту піклувальників притулку, суворий матрон притулку повідомив Джуді про те, що один з опікунів запропонував оплатити її навчання в коледжі. Він говорив з її колишніми вчителями і думає, що вона має потенціал, щоб стати відмінним письменником. Він буде платити за її навчання, а також давати їй щедру щомісячну допомогу. Джуді повинна писати йому листи щомісяця, тому що він вважає, що написання листів має важливе значення у розвитку письменника. Тим не менш, вона ніколи не дізнається ким він є насправді, вона повинна була надсилати на листи містеру Джону Сміту, який ніколи не відповідав би.

Джеруша краєм ока побачила свого опікуна зі спини, і помітила, що він це високий довгоногий чоловік. Через це, вона жартома називає його довгоногим татусем. Вона вступила до «коледжу для дівчат», але ім'я та розташування його так і не виявлено. Чоловіки з Принстонського університету часто згадується як дати, так що можна припустити, що її коледж є одним з Семи сестер, що знаходиться на Східному узбережжі. Джуді ілюструє свої листи дитячими малюнками, також створеними Джин Вебстер.

У книзі відзначене освітнє, особисте і соціальне зростання Джеруши. Одна з перших речей, які вона робить у коледжі — змінює своє ім'я на «Джуді». Вона розробляє строгу програму читання для себе і з усіх сил, намагається отримати основні культурні знання, які їй, через зростання у похмурому середовищі дитячого будинку, ніколи не давались.

В кінці книги, особа «Довгоногого татуся» розкривається.

Присвята[ред. | ред. код]

Присвята книги виглядає так — «Для Вас». Сьогодні ця книга часто класифікуються підліткова література або навіть дитяча, але в той час це було частиною тенденції «дівчача» чи книга для «студентки», які показували боротьбу молодих героїнь з проблемами, що чекають на них після закінчення школи: коледж, кар'єра, шлюб. Ці книги передували сучасному погляду на підлітковий вік. Іншими авторами, які писали в цьому стилі є Л. М. Монтгомері і Луїза Мей Олкотт.

Теми[ред. | ред. код]

Теми цієї книги відображають інтереси на Вебстер в галузі соціальної роботи та надання жінкам права голосу. Деякі вчені критикують «Довгоногого дядечка» як «анти-феміністська казка», в той час як інші стверджували, що Джуді показує зростаючу незалежність, в тому числі збільшення непокори опікуну та його бажанням, та й дійсно успіхи у вихованні Довгоногого татуся в тому, що він не може її контролювати, і що його соціалізм має перейти від академічного до реального життя.

Адаптації[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Б Кілі, Каран (вересень 2004), «Проповідь євгеніки, щоб діти: Спадковість і реформи в Жан Вебстер тато-Long-Legs і дорогий ворог», Лев і єдиноріг 28 (3): 363—389, DOI: 10,1353 / uni.2004.0032
  2. Phillips, Anne K (1999), "" Ваші самі loquaciously «: Голос Жан Вебстер тато-Long-Legs», Дитяча література 27: 64-85
  3. Http :/ / www.imdb.com/title/tt0269422/
  4. Http :/ / www.imdb.com/title/tt0269422/awards
  5. TheatreWorks програми, січень 2010 р.

Посилання[ред. | ред. код]

У Вікітеці є оригінал тексту з цієї статті: Долгоножкі

  • Daddy Long Legs в Kalliope-Audiobooks.com
  • Папа-Long-Legs на Проект Гутенберг
  • Громадський записи аудіо область тато-Long-Legs