Довідник сільського електрика

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Довідник сільського електрика»
Мова українська
Місце Київ
Видано 1989

Довідник сільського електрика — довідник, за редакцією кандидата технічних наук В. С. Олійника, третє видання якого видане в 1989 році видавництвом «Урожай» (м. Київ). Третє видання доповнене матеріалами про нове електрообладнання. Попереднє (друге) видання було видане в 1982 році.

Даний довідник наводить дані про споживчі трансформаторні підстанції, пересувні електростанції, електричні мережі низької напруги, внутрішні електропроводки, електродвигуни змінного струму, апаратуру захисту і керування, електричне освітлення та опромінювання тварин, електротеплові установки, ручні електричні машини. Висвітлені питання експлуатації і ремонту електроустановок.

Довідник розрахований на електриків сільськогосподарських підприємств.

Перелік розділів[ред. | ред. код]

  1. Загальні відомості. Описує правила виконання електричних схем, подає відомості про основні одиниці вимірювання, умовні графічні позначення на схемах, кліматичне виконання та захищеність електрообладнання.
  2. Електрообладнання систем електропостачання сільськогосподарських підприємств. В даному розділі описуються трансформаторні підстанції, лінії низької напруги, вибір площі поперечного перерізу проводів і кабелів, кабельні лінії, надійність електропостачання сільськогосподарських підприємств та розподільні пункти.
  3. Внутрішні електропроводки. Даний розділ подає інформацію про вибір і розрахунок електропроводок та монтаж внутрішніх електропроводок.
  4. Електричні двигуни. Визначає вибір електродвигунів для сільськогосподарських машин та агрегатів, конструктивні виконання електродвигунів за способом монтажу, електродвигуни різних серій та виконань.
  5. Апаратура захисту і керування. Описує апарати ручного керування, командні прилади, автоматичні вимикачі, запобіжники, електромагнітні пускачі, електромагнітні контактори, теплові струмові реле, а також комплектні пристрої керування елетроприводами.
  6. Електроосвітлювальні та опромінювальні установки. Даний розділ розповідає про джерела світла та випромінювання, світильники, розрахунок освітлення та опромінювання.
  7. Електротеплові та спеціальні електротехнологічні установки. Висвітлює класифікацію та конструкцію електротеплових установок, розрахунки електронагрівних установок, електричні водонагрівники і парові котли, електрокалориферні установки, електронагрівні установки для створення мікроклімату у тваринництві і птахівництві, а також електрообігрів парників і теплиць.
  8. Ручні електричні машини та джерела їх живлення.
  9. Комплекти електрообладнання для електрифікації сільськогосподарських виробничих процесів.
  10. Організація енергетичної служби сільськогосподарських підприємств. Даний розділ висвітлює питання та форми обслуговування енергетичного обладнання, організацію енергетичних служб у господарствах, основні положення системи планово-запобіжного ремонту і технічного обслуговування електрообладнання у сільському господарстві та матеріально-технічну базу енергетичної служби.
  11. Раціональне використання електроенергії.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Довідник сільського електрика / за редакцією кандидата технічних наук В. С. Олійника. — 3-тє видання, перероблене і доповнене. — Київ : Урожай, 1989. — 264 с.