Дослідницька інженерія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку


Дослідницька інженерія — це термін, введений К. Еріком Дрекслером для опису процесу проектування та аналізу детальних гіпотетичних моделей систем, які неможливо реалізувати за допомогою сучасних технологій або методів, але, здається, явно перебувають у межах того, що наука вважає можливим у рамках вузько визначеної сфери функціонування моделі гіпотетичної системи. Зазвичай це призводить до створення паперових або відеопрототипів або (що більш ймовірно в наш час) комп'ютерних симуляцій, які є максимально переконливими для тих, хто знає відповідну науку, враховуючи відсутність експериментального підтвердження. За аналогією з протонаукою це можна вважати формою протоінженерії.

І прихильники, і критики часто вказують на науково-фантастичні історії як на джерело пошукової інженерії. Позитивною стороною книги наукової фантастики є те, що океанський підводний човен, телекомунікаційний супутник та інші винаходи передбачалися в таких історіях ще до того, як їх можна було побудувати.[1] З іншого боку, інші пристрої наукової фантастики, такі як космічний ліфт, можуть бути назавжди неможливими через основні проблеми з міцністю матеріалів або через інші труднощі, очікувані чи непередбачені.

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Robert Bly (2005). The Science in Science Fiction: 83 SF Predictions that Became Scientific Reality. BenBella Books. с. 1. ISBN 1-932100-48-2.