Дудич Олег Ігорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дудич Олег Ігорович
 Майор
Загальна інформація
Псевдо «Блок»
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС ЗСУ Збройні сили
Рід військ  Десантні війська
Формування
Війни / битви
Нагороди та відзнаки
Орден Богдана Хмельницького III ступеня (Україна)

Оле́г І́горович Ду́дич — майор Збройних сил України, учасник російсько-української війни[1].

Життєпис[ред. | ред. код]

Літом 2014 року був командиром конвойної роти сектору «А», його групи відповідали за колони, що прямували до ЛАП. Постійно рухалися «дорогою життя» — це був єдиний варіант. З аеропорту забирали поранених, полонених, на евакуацію техніку і верталися назад. Тільки приїжджали на Побєду — там був базовий табір — там їх уже чекав новий конвой; спали по три-чотири години.

Одного разу зупиняв колону в Сабівці чи Гайовому, своїм БТРом погнав по дорозі та піднімав пилюку, там соняшники, кукурудза, пилюка, як в тунелі, стояла. Хвилин 15 вичікували, поки пилюка стоїть; чули, що вороги «відпрацювали» кудись у ту пилюку. Тоді знову, на повній швидкості, по 3—4 машини. Тільки ті зайшли до контрольної точки — пішли наступні.

Після зміни маршруту з Ювілейного, яке не контролювали ЗСУ, почали з'являтися групи терористів. Почалися перші вогневі контакти з противником: вони розташуються, відпрацюють з гранатометів, і ретируються в село. Як йде колона повністю військова, до прикладу 10 БТРів чи БМП, танк є — є чим відстрілюватись, то їх нема. Коли рухалася колона забезпечення, де в кращому разі 2 БТРи, то тут терористи діяли так: перший БТР пропустять, і далі по машинах луплять. Потім ставав своїм БТРом на вигідні для позиції, щоби з КПВТ міг діставати. Військовики визначали кожен свій сектор, і тільки з сторони терористів постріл — туди вівся вогонь. По трофейній рації чув їхні розмови: «Все, ребята, идет колона. Работаем». У Георгіївці поблизу цвинтаря їх чули по «моторолках» на відкритих каналах: «Идут, давай, готовимся».

Згадує хлопчину пораненого: бинтуєш його, в нього нога перемелена повністю, а він каже: «Дайте мені ногу на груди, я її притисну і мені перестане боліти, я кричати перестану, обіцяю…» (знеболювальне перестало діяти).

Зазнав серйозної контузії — в Сабівці біля залізничного мосту перед БТРом майже під переднім колесом вибухнув снаряд. Осколок влучив у каску. Вертольотом був евакуйований у Харків; звідти — літаком до Рівного. В Рівному знайшла дружина — їй нічого не говорив, не було можливості вийти на зв'язок, та й говорити не міг внаслідок контузії. Дружина говорити вчила, як маленького.

Станом на березень 2017 року — інженер відділення повітрянодесантної підготовки повітрянодесантної служби, військова частина польова пошта В 3720, ТзОВ «Блок», директор.

Станом на жовтень 2019 року — майор резерву. Проживає у місті Львів.

Нагороди та вшанування[ред. | ред. код]

  • Указом Президента України № 742/2019 від 10 жовтня 2019 року за «особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України» нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня[2].

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]