Дудник Олексій Володимирович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олексій Володимирович Дудник
Країна Україна Україна
Галузь астрономія
Заклад Радіоастрономічний інститут НАНУ
Вчене звання старший науковий співробітник (1995)
Науковий ступінь доктор фізико-математичних наук (2015)
Відомий завдяки: науковий керівник космічного приладу Степ-Ф
Нагороди
Почесна грамота Кабінету Міністрів України
Почесна грамота Кабінету Міністрів України

Дудник Олексій Володимирович (нар. невідомо) — український астроном, дослідник магнітосфери Землі і розробник приладів для детектування космічних частинок. Розроблений ним апарат Степ-Ф для дослідження частинок високих енергій був відправлений у космос на борту російського космічного апарата Коронас-Фотон й успішно виконав свою місію[1].

Біографія[ред. | ред. код]

Навчався в докторантурі Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна. В 2015 році в Головній астрономічній обсерваторії НАНУ захистив докторську дисертацію на тему «Динаміка радіаційних поясів і фонового радіовипромінювання в навколоземному просторі як індикатор проявів сонячної активності» (спеціальності «астрофізика, радіоастрономія» та «дистанційні аерокосмічні дослідження»)[2].

Працює провідним науковим співробітником у відділі космічної радіофізики Радіоастрономічного інституту НАНУ[2].

Наукові результати[ред. | ред. код]

Наукові інтереси Дудніка концентруються на земній магнітосфері, радіаційних поясах та сонячно-земних зв'язках. Він досліджує динаміку високоенергійних протонів та електронів у міжпланетному просторі та в магнітосфері Землі, шукає закономірності в появі потоків частинок на висотах польотів низькоорбітальних космічних апаратів, вивчає взаємодію частинок та хвиль у внутрішніх шарах земної магнітосфери. На основі радіотелескопічних спостережень він досліджує спорадичне радіовипромінювання навколоземного космічного простору у дециметровому та метровому діапазонах[3].

Дуднік займається розробкою пристроїв для детектування космічних частинок високих енергій[3]. Він є розробником і науковим керівником супутникового телескопа електронів і протонів Степ-Ф, розміщеного на борту російського космічного апарата Коронас-Фотон. Прилад призначався для дослідження динаміки радіаційних поясів Землі під час сонячної та магнітосферної активності. Він був виведений на орбіту Землі 30 січня 2009 і успішно виконав свою місію.

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Почесна грамота Кабінету міністрів України за вагомий особистий внесок у забезпечення розвитку ракетно-космічної галузі, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм (2010)[4]
  • Премія Польської академії наук і Національної академії наук України за роботу «Динамічна структура енергійних частинок в навколоземному просторі за даними польського фотометру SphinX і українського телескопу електронів СТЕП−Ф на навколоземному супутнику „КОРОНАС−ФОТОН“, забезпечення спільного космічного експерименту на борту міжпланетного зонду „Інтергеліозонд“»[5]
  • Премія Кабінету Міністрів України за розроблення і впровадження інноваційних технологій за роботу «Розробка і впровадження у виробництво спектрометрів-телескопів з моніторингу зарядженої радіації високої енергії на навколоземних орбітах» у співавторстві з Іллєю Залюбовським[6]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Дудник Олексій Володимирович. Національна академія наук України. Процитовано 29 квітня 2023.
  2. а б Дудник Олексій Володимирович. Ukrainian Virtual Observatory. Процитовано 29 квітня 2023.
  3. а б Дудник Алексей Владимирович. Сектор космических исследований Харьковского национального университета им. В. Н. Каразина. Архів оригіналу за 27 серпня 2007. Процитовано 29 квітня 2023.
  4. Дудник Олексій Володимирович. Біографія. Національна академія наук України. Процитовано 29 квітня 2023.
  5. Премія Польської академії наук і Національної академії наук України. Робота - переможець конкурсу 2014 року. Національна академія наук України. Процитовано 29 квітня 2023.
  6. Премія Кабінету Міністрів України за розроблення і впровадження інноваційних технологій. Робота - переможець конкурсу 2014 року. Національна академія наук України. Процитовано 29 квітня 2023.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]