Астроном

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Картина «Астроном» художника Яна Вермера.
Галілео Галілей першим став використовувати телескоп для спостереження небесних тіл.
Астроном, ілюстрація з книги.

Астроном (ст.-укр. остроном[1]) — науковець, який досліджує зірки, планети і їх супутники, комети і метеоритні тіла, туманності, зоряні системи і речовину, що заповнює простір між зорями та планетами, у якому б стані вона не знаходилась[2].

Зібрані астрономами дані про будову і розвиток небесних тіл, про їх положення і рух в просторі дозволяють отримати уявлення про будову Всесвіту в цілому[2].

Основним інструментом астрономів впродовж століть був оптичний прилад — телескоп. Сучасні телескопи дуже складні оптико-механічні пристрої та дозволяють астроному спостерігати випромінення зірок, в тому числі й поза видимим діапазоном світла. Однак тепер до арсеналу астрономів додалися нові інструменти спостережень — радіотелескопи та космічні телескопи, встановлені на штучних супутниках, орбітальних станціях і космічних кораблях.

Професія астронома[ред. | ред. код]

Чим займається астроном? Багато хто уявляє роботу астронома, як постійне спостереження за зірками. Це не зовсім так: левова частка робочого часу йде на зіставлення і аналіз отриманих даних. Та і при всьому бажанні просиджувати дні і ночі перед телескопом не вийде: апаратура, що дозволяє робити точні спостереження, коштує дорого. Надпотужні телескопи можна перелічити на пальцях, і черга на них розписана на роки вперед. Мало того, в цю чергу ще потрібно потрапити: переконати, що саме твоє наукове завдання цікаве і перспективне.

Декілька днів спостережень і місяці і роки теоретичної роботи. За допомогою комп'ютерів астрономи складають зоряні карти, прораховують траєкторії переміщень небесних тіл. Конкретна робота залежить від спеціалізації астронома. Як і в будь-якій науці, в астрономії існує безліч напрямів: космологія, небесна механіка і зоряна динаміка, астрофізика, радіоастрономія, фізика галактик, зірок, астрономічне приладобудування.

Специфіка професії астронома: астрономія — одна з наук, де результати видно не відразу. Така робота не підходить «спринтерам», яким важливо бачити щоденні плоди своєї професійної діяльності. Також астроном повинен мати інтерес до науки і відкриттів.

Астрономи в Україні[ред. | ред. код]

Технічні ВНЗ не готують астрономів, проте у педагогічному ВНЗ є спеціальність вчитель фізики та астрономії, а професійних астрономів готують в національних університетах — Одеському, Київському, Харківському і Львівському. Після 4 курсу астрономи отримують ступінь «бакалавра фізики», а після 5 — фахівця або магістра астрономії.

Кар'єрний шлях астронома в Україні такий же, як і в будь-якій іншій сфері науки: навчання у виші, аспірантура, кандидатська дисертація, захист, наукова робота, докторська і т. д. З отриманням нового наукового звання росте і кваліфікаційний розряд, від якого в першу чергу залежить і заробітна плата. Астрономи, що мають гарну фізико-математичну і комп'ютерну підготовки та найвищий рейтинг за системою SCOPUS, прийнятою міністерством освіти і науки, в астрономів (1, 3 місця) входять в першу сотню найбільш рейтингових вчених, з них близько 15 астрономів. Активна молодь, що вивчає астрономію, має можливість закордонних поїздок і грантів, що також додає фаховості.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ЛЂтописець Великого князьства Литовъского и Жомоицьского. Архів оригіналу за 8 липня 2020. Процитовано 27 серпня 2020. 
  2. а б Кононович Э. В., Мороз В. И. Общий курс Астрономии: Учебное пособие / Под. ред. Иванова В. В.. Изд. 2-е, испр. — М.: Едиториал УРСС, 2004. — C. 5—9. — ISBN 5-354-00866-2 (рос.)