Дума про Батурин

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Дума про Батурин — українська народна дума в якій оспівуються події батуринської різанини що сталася 2 (13) листопада 1708 року [1]. В думі у поетичній формі описується знищення російськими (московськими) військами міста Батурин та його мешканців[2]. Зміст думи полягає в колисковій пісні повчанні дітей. Текст думи є глибоко символічним і направлений на донесення історичної правди майбутнім поколінням про трагічні події в Батурині. Звертання думи немов би до дітей є поетичним і символічним літературним прийомом, в очах народного мовця цієї думи символічними "дітьми" бачаться наступні покоління українців. Також в думі оспівуються релігійні мотиви, які направлені на надання яскравого забарвлення глибокому народному трагічному наративу що висвітлюється в думі.

Сюжет думи[ред. | ред. код]

Дума: "Про Батурин"

Спи, дитя моє кохане, люлі, люлі, бай, Заглядає місяць ясний в наш убогий рай. Стану я пісень співати і казок казать, Ти стули-но оченята, треба діткам спать.

Сейм свою мутную хвилю б’є об береги, Обступили наш Батурин кляті вороги. Та тверда у нас залога, й козаки якстій, І надія наша в Бога й в Діві пресвятій.

Люлі, люлі, синку, виростай в забаву, Козачеству на славу, воріженькам в розправу,

Люлі, люлі, синку...

Але рано нагла зрада: із пекельних врат Пси скажені увірвались в Божий вертоград. Плюндрували, мордували, кров живих пили, Звіру, птиці на поталу мертвих оддали.

Із цього погару злого, із руїн незрим Виніс нас, моя дитинко, Божий херувим. І в безпеці нас поставив, спас і сохранив, І клейноти віри й цноти в нас оборонив.

Люлі, люлі, синку, виростай в забаву, Козачеству на славу, воріженькам в розправу, Люлі, люлі, синку...

Бог з тобою, спи, дитинко, тихо засинай. І розкрали, і розтлили наш убогий рай. Притчею в язицех стали ми в краях чужих, І старцями голосили на річках своїх.

Спи, моя мала кровинко, швидше виростай, Правди Божої й отчизни ворогу не дай. І поки бенкет свій правлять нелюди й людці, Стань, мій лицарю, на варті ти з мечем в руці. І поки бенкет свій правлять нелюди й людці, Стань, мій лицарю, на варті із мечем в руці.

Люлі, люлі, синку, виростай в забаву, Козачеству на славу, воріженькам в розправу, Люлі, люлі, синку...

Бо тверда у нас залога, й козаки якстій, І надія наша в Бога й в Діві пресвятій. Люлі, люлі, синку... [3]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Російська різанина в Батурині: що сталося 310 років тому?. Архів оригіналу за 1 травня 2022. Процитовано 14 травня 2022.
  2. БАТУРИНСЬКА РІЗАНИНА: ЯК РОСІЙСЬКЕ ВІЙСЬКО ЗА 48 ГОДИН ЗНИЩИЛО 20-ТИСЯЧНЕ МІСТО. Архів оригіналу за 13 квітня 2022. Процитовано 14 травня 2022.
  3. Текст пісні: Дума про Батурин. Архів оригіналу за 7 липня 2017. Процитовано 14 травня 2022.