Діапазон 15 метрів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

15-метровий діапазон або 21 МГц-діапазонаматорський діапазон радіочастот, що охоплює короткохвильовий спектр від 21 до 21,45 МГц. Діапазон підходить для аматорського міжміського зв’язку, і таке використання дозволено майже в усіх країнах.

Оскільки 15-метрові хвилі поширюються в основному через відбиття від шару F-2 іоносфери, діапазон найбільш корисний для міжконтинентального зв’язку протягом світлої пори дня, особливо в роки, близькі до сонячних максимумів. Довжина хвилі 15 метрів гармонійно пов'язана з довжиною хвилі 40 метрів, тому часто можна використовувати антену, розраховану на 40 метрів.

Історія[ред. | ред. код]

15-метровий діапазон був призначений Міжнародною радіоконференцією в Атлантік-Сіті 1947 року, щоб частково компенсувати втрату 160-метрового діапазону для радіоаматорів через впровадження LORAN під час Другої світової війни.[1]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Archived copy (PDF). www.itu.int. Архів оригіналу (PDF) за 10 July 2012. Процитовано 13 січня 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)