Еліс Волтон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Еліс Волтон
Alice Walton
Народилася 7 жовтня 1949(1949-10-07) (74 роки)
Ньюпорт, Арканзас, США
Країна  США
Місце проживання Мінерал Веллс
Діяльність підприємиця, філантропка, колекціонерка мистецтва, Q110164338
Alma mater Trinity Universityd
Батько Сем Волтон
Мати Гелен Волтонd
Брати, сестри Семюел Робсон Волтонd, Джон Волтон[d] і Джим Волтон
Нагороди
Сайт alicewalton.org

Еліс Луїза Волтон (англ. Alice Louise Walton; нар. 7 жовтня 1949) — американська мультимільярдерка, підприємиця, меценатка, філантропка, колекціонерка мистецтва. Станом на травень 2018 року статки Волтон оцінювалися у $41,8 млрд. У списку Форбс оголошена другою найзаможнішою жінкою 2018 року і 18-ю найбагатшою людиною в світі.

Біографія[ред. | ред. код]

Еліс Волтон народилася 7 жовтня 1949 року в родині Семюеля Волтона і Гелен Робсон Волтон, засновників мережі магазинів Walmart. Дитинство провела у батьківському маєтку в Ньюпорті, штат Арканзас. Мала трьох братів: Роб, Джим і Джон.

Після успішного закінчення школи вступила до інституту Святої Трійці, а потім перевелася в Університет Трініті (Сан-Антоніо, штат Техас). Тут здобула ступінь бакалавра фінансової та економічної діяльності. Кар'єру почала, працюючи за фахом у сімейній компанії. Пізніше працювала заступницею голови і займалася керівництвом усіх заходів, пов'язаних з інвестиціями банку Arvest. У 1988 році Еліс Волтон заснувала власну інвестиційну фінансову організацію Llama. Вона очолила власний банк, одночасно була головою і гендиректоркою.[1][2]

Після смерті батька закрила свій банк і поїхала жити в Техас, на ранчо Мідсап, де зайнялася розведенням коней. Інші її пристрасть — колекціонування картин. Перший твір мистецтва — репродукцію картини «Блакитна оголена» Пікассо, вона придбала у віці 10 років. У 2004 році Волтон на аукціоні в Нью-Йорку придбала предметів мистецтва на 20 млн доларів. У 2005 році Еліс Волтон купила колекцію картин пейзажиста А. Брауна. До неї увійшла і відома робота «Споріднені душі». За цю картину вона заплатила 35 млн доларів.[3] А також купила роботи Вінслов Гомера і Едварда Гоппера. Одним з її придбань став портрет Д. Вашингтона.

Еліс Волтон спонсорує знаменитих художників і поетів, бере активну участь у культурному житті Америки. Еліс з матір'ю завжди любили писати аквареллю самі, ходячи в туристичні походи. Волтон взяла активну участь у «Фонді сім'ї Волтон» і очолила його. Завдяки цій організації музей розвитку американського мистецтва отримав можливість подальшого розвитку і став головним вмістилищем для робіт багатьох художників. У музеї відкриті навчальні курси і збираються культурні співтовариства. Еліс Волтон фінансує державні проєкти. Вона надала у Бентонвіллі початковий капітал для будівництва аеропорту. За це один термінал був названий її ім'ям.

Станом на жовтень 2022 року статки Волтон становиои 59 мільярдів доларів, що робить її 19-ю найбагатшою людиною та другою найбагатшою жінкою у світі згідно з рейтингом Bloomberg Billionaires Index.[4]

Особисте життя[ред. | ред. код]

У 24 роки одружилася з банкіром з Луїзіани. Через 2,5 роки розлучилвся. Одружилася та розлучилася з робітником, який будував басейн у них в будинку.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Hosticka, Alexis (24 серпня 2015). Arkansas Women's Hall of Fame: Alice walton. Arkansas Business. Процитовано 8 травня 2017.
  2. Gill, Todd (16 лютого 2012). Alice Walton to receive honorary degree from the University of Arkansas. Fayetteville Flyer. Процитовано 8 травня 2017.
  3. Vogel, Carol (13 травня 2005). New York Public Library's Durand Painting Sold to Wal-Mart Heiress. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Процитовано 25 лютого 2019.
  4. Bloomberg Billionaires Index. Bloomberg.com (англ.). Процитовано 3 травня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]