Сем Волтон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Семюель Мур Волтон
Сем Волтон на щорічнику Вищої школи ім. Девіда Хікмена
Ім'я при народженні Samuel Moore Walton
(Семюель Мур Волтон)
Псевдо Сем Волтон
Народився 29 березня 1918(1918-03-29)[1][2][…]
Кінгфішер, Оклахома, США
Помер 5 квітня 1992(1992-04-05)[1][2][…] (74 роки)
Літл-Рок, США[4]
·мієломна хвороба
Поховання Bentonville Cemeteryd[4]
Громадянство США США
Місце проживання Кінгфішер[4]
Діяльність підприємець, підприємець, економіст
Alma mater Міссурійський університет
Знання мов англійська[5]
Учасник Друга світова війна
Конфесія пресвітеріанство[6]
Батько Thomas Gibson Waltond[7]
Мати Nancy Lee Lawrenced[7]
Брати, сестри Bud Waltond
У шлюбі з Гелена Волтон
(Helen Walton)
Діти (4[4]) четверо
Нагороди

Се́мюель Мур «Сем» Во́лтон (англ. Samuel Moore "Sam" Walton; 29 березня 1918, Кінгфішер, штат Оклахома — 5 квітня 1992) — американський бізнесмен, найбільш відомий як засновник мережі магазинів Wal-Mart.

У 1985 році був визнаний журналом Форбс найбагатшою людиною Америки[8].

Ранні роки[ред. | ред. код]

Народився у сім'ї Томаса та Ненсі Волтонів. Ще у дитинстві переїхав разом із батьками до Міссурі, де став ватажком скаутів у 13, студентським лідером, баскетбольною зіркою та квотербеком у футбольній команді Вищої школи Хікмена у (штат Колумбія). Закінчив Міссурійський університет у 1940 році, отримавши диплом економіста.

З 1942 по 1945 роки проходив службу в Американській армії у званні капітана. Будучи ще в армії, одружився із Геленою Робсон з міста Клермор, штат Оклахома, у День святого Валентина, 14 лютого, 1943 року. Впродовж життя у них народилось четверо дітей: Роб, Джим, Джон та Еліс.

Початок бізнесу[ред. | ред. код]

Відразу після закінчення служби в армії, Сем почав набиратися торгового досвіду, працюючи менеджером в магазині роздрібної торгівлі JC Penney в місті Де-Мойн, штат Айова.

У 1945 року в містечку Нью-порт (штат Арканзас), де проживало лише 4 тисячі осіб, Волтон на позичені у тестя 20 тисяч доларів орендував за франчайзингом універсальний магазин мережі «Батлер Бразерс». У ньому Сем запровадив систему самообслуговування та мінімізував витрати. Це дало змогу знизити торговельну націнку. Обороти цілком звичайної, не цікавої до цього моменту торговельної точки стали зростати, і вона перетворилася в найприбутковіший магазин міста.[9]

У 1962 році відкрив свій перший магазин Wal-Mart у сусідньому містечку Роджерс, у якому продають одяг за зниженими цінами. На першому супермаркеті красувався великий плакат: «We Sell For Less» — «Ми продаємо дешевше». «Продавати дешевше» — основа бізнес-культури Wal-Mart.

Становлення[ред. | ред. код]

Після відкриття першого Wal-Mart'у Волтон продовжує розвивати свій бізнес. Впродовж п'яти років, до 1967 року, кількість магазинів Сема збільшується до 24, оборот компанії сягає 12 млн доларів. А вже 1979 року Wal-Mart заробила свій перший мільярд — перший випадок в історії американського бізнесу, коли компанія досягла таких результатів менш ніж за 20 років.

Спадщина[ред. | ред. код]

У 1992 році побачила світ автобіографія Сема: «Сем Волтон: Зроблено в Америці». Всі доходи від продажу бестселера були спрямовані і продовжують бути направлені на благодійність. Останніми словами у книзі є: «Успіх цього крамаря стосується повністю вас: клієнт».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Encyclopædia Britannica
  2. а б в SNAC — 2010.
  3. а б в GeneaStar
  4. а б в г Encyclopedia of Arkansas — 2006.
  5. Identifiants et RéférentielsABES, 2011.
  6. https://www.dallasnews.com/news/faith/2007/04/20/presbyterian-obit-on-wal-mart-founder-s-widow/
  7. а б Pas L. v. Genealogics.org — 2003.
  8. Архівована копія. Архів оригіналу за 18 квітня 2012. Процитовано 26 березня 2012. 
  9. Журнал Персонал.Найбільша компанія світу — найдешевша