Жоламан Тленшиули

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Жоламан Тленшиєв)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жоламан Тленшиули
каз. Жоламан Тіленшіұлы
Народився
Киргизька Автономна Соціалістична Радянська Республіка
Помер
Узбекистан
Підданство Російська імперія
Національність казах Молодшого жузу
Відомий завдяки лідер національно-визвольної боротьби казахського народу

Жоламан Тленшиули (каз. Жоламан Тіленшіұлы), відомий за російськими джерелами також як Жоламан Тленшиєв (Тлєнчієв) та Юламан Тлянчієв (роки народження і смерті невідомі) — казахський батир, бій і старшина казахського роду Табин Молодшого жузу. Тархан. Ватажок антиколоніального повстання казахів в 1822—1825 роках.

Біографічні відомості[ред. | ред. код]

Жоламан-батир — уродженець роду Табин Жетиру Молодшого жузу. Дата і місце народження Жоламана Тленшиули невідомі. Відомо, втім, що він був онуком відомого батира Бокенбая. Жоламан мав десять синів і трьох братів — Ідиги Тлянчина (помер до 1822 року), Ісана Амана, Ажибайя, які були йому надійною підтримкою[1]. Він був багатим бієм — мав 500—800 коней, близько 2 тисяч баранів, 50 верблюдів[2].

У 1820-х роках, в умовах колоніального завоювання Росією Казахстану відбулася низка масових антиурядових повстань казахів Молодшого жузу. Поширення виступів, їх територіальне охоплення прямо залежали від просування степом військових сил колонізаторів. Залучення в боротьбу казахських родів відбувалося також в залежності від земельних захоплень росіян. У боротьбу батира Сирима включилися роди Байбакти, Табин, Тама, Шекти, Серкеш, Таз[3].

Одне з найперших і найзначніших російських земельних захоплень земель Молодшого жузу відбулося в районі притоки Яїку Ілек. Ця територія, багата пасовищами, річками і соляними копальнями, здавна вважалася традиційним кочовищем казахів роду Табин. Створення Оренбурзькою адміністрацією у 1819 році Ново-Ілецької оборонної лінії викликало протест у Молодшому жузі. Бій Табинського роду батир Жоламан Тленшиули очолив боротьбу казахів проти колонізаторів. Для придушення повстання Росія послала регулярні війська[2].

В середині 1830-х років загони Жоламан-батира приєдналися до загонів хана Кенесари Касимули та продовжили спільну боротьбу. З відходом загонів Кенесари на південь, загони Жоламана Тленшиули стали розпадатися. У 1840-х роках Жоламан-батир відкочував у Бухару. Подальша його доля невідома[4].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. З.Е. Кабульдинов З. Е., Кайыпбаева А. Т. Восстание Жоламана Тленшиулы (1822—1825) // История Казахстана за 8 класс (XVIII в. – 1914 г.). — Издание второе. — Алмати : «Атамџра», 2012. — 328 с. — ISBN 978–601–282–577–0. (рос.)
  2. а б Р. С. Баймагамбетова. Восстание казахов Младшего жуза под руководством бия Табынского рода батыра Жоламана Тленшина // Вестник Карагандинского университета. Серия: История. Философия.. — 2007. Архівовано з джерела 13 грудня 2016. Процитовано. (рос.)
  3. Вяткін М. П. Батир Сирим. — Издание второе. — Алмати : «Санат», 1998. — С. 4-10. — ISBN 5-7090-0262-3. (рос.)
  4. Жоламан батыр, Тленшиулы Жоламан. inform.kz. 29.08.2009. Архів оригіналу за 25 травня 2017. (рос.)

Джерела[ред. | ред. код]