Замок Лош

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Замок Лош
Донжон замка Лош

47°07′37″ пн. ш. 0°59′54″ сх. д. / 47.12694° пн. ш. 0.99833° сх. д. / 47.12694; 0.99833
Статус історичний пам’ятник
Статус спадщини пам'ятка історії класифікованаd[1], пам'ятка історії зареєстрованаd[1], пам'ятка історії класифікованаd[1] і пам'ятка історії класифікованаd[1]
Країна  Франція
Розташування Департамент Ендр і Луара
Архітектурний стиль Середньовічна архітектураd
Засновано 11 століття
Будівництво ІХ ст. — 
Власник Fulk III, Count of Anjoud і Q115902857?
Сайт ville-loches.fr
Замок Лош. Карта розташування: Франція
Замок Лош
Замок Лош (Франція)
Мапа

CMNS: Замок Лош у Вікісховищі
Замок Лош

Королівський Замок Лош (фр. Château de Loches) розташований в французькому департаменті Ендр і Луара в долині Луари, височіє над річкою Ендр, початок будівництва — IX століття. Найдавніший донжон, що зберігся у Франції, вирізняється своєю масивністю і чотирикутною формою, побудований Фульком Нерра.

Опис[ред. | ред. код]

Сьогодні деякі підземні приміщення замка відкриті для відвідувань. Першою запам'ятовується камера тортур, обладнана Карлом VII у XV столітті, в якій все ще зберігаються кайдани, за допомогою яких кріпилися кісточки полонених при четвертуванні. Також можна досконально оглянути ще і копію відомої клітки Людовика XI, в якій єпископ Балю прожив довгих 11 років.

До донжона замка Лош можна потрапити тільки через вузьку вежу з амбразурами, що знаходиться на триметровій висоті. Вочевидь, раніше тут були спеціальні драбини, що уможливлювали піднятися у вежу. Біля входу починаються кам'яні гвинтові сходи, здолавши 150 східців яких, можна потрапити на дах донжона, з якого чудово видима уся територія фортеці. Історія замка Лош добре видима з тераси, з якою можна помилуватися прекрасним видом на фортецю і долину річки Ендри. Тільки звідси можна побачити, що двокілометрові стіни насправді охороняють справжнє невелике містечко — зі своїми вулицями, будинками, палацом і церквою. Крім того, якщо подивитися на замок, то легко можна відрізнити древню його частину від пізнішої. Давню і вищу частину замку було зведено в епоху воєн, тому в стіну вбудовані чотири дозорні вежі, об'єднані спільним шляхом біля основи даху. У Новому ж корпусі легко вгадуються риси епохи Ренесансу.

Великомасштабні відновлювальні роботи було розпочато лише в 1806 році, а в 1861 році замок Лош було зараховано французьким Міністерством культури до числа значимих пам'яток історії Франції. Замок Лош занесено до державного переліку історичних пам'ятників в 1861 р.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]

Фототека[ред. | ред. код]