Печериста пазуха

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Кавернозний синус)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ліва печериста пазуха виділена червоним
Внутрішня сонна артерія виділена червоним, черепно-мозкові нерви — жовтим

Пече́риста па́зуха, каверно́зний си́нус (лат. sinus cavernosus) — венозний простір між зовнішньою й внутрішньою пластинками твердої мозкової оболони черепа людини та ссавців. Парний простір, розташований на основі черепа по обидва боки від турецького сідла (клиноподібна кістка). Відноситься до синусів твердої оболони.

Анатомія[ред. | ред. код]

У печеристій пазусі міститься багато перегородок, що надає їй печеристого характеру, звідки і походить її назва. Іноді може мати вигляд венозного сплетення.

Права і ліва печеристі пазухи сполучаються між собою за допомогою передньої і задньої міжпечеристих пазух (sinus intercavernosi), які розміщені в товщі діафрагми турецького сідла, відповідно, попереду і позаду гіпофіза. В результаті чого навколо гіпофіза утворюється циркулярний синус (великий синус).

У печеристу пазуху впадає клино-тім'яний синус (sinus sphenoparietalis) і верхня очна вена (vena ophtalmica superior). Кров з печеристої пазухи головним чином відтікає через верхній і нижній кам'янистий синуси (sinus petrosus superior et sinus petrosus inferior) у внутрішню яремну вену (vena jugularis interna).

При перерізі синус не спадається і має вигляд трикутника, у якому розрізняють три стінки: верхню, зовнішню і внутрішню. В товщі зовнішньої стінки синусу проходить багато черепно-мозкових нервів: окоруховий нерв (III пара ЧМН), блоковий нерв (IV пара ЧМН), очний нерв (перша гілка трійчастого нерву — V пара ЧМН), верхньощелепний нерв (друга гілка трійчастого нерву — V пара ЧМН). Листок твердої мозкової оболони формує фіброзну піхву для ЧМН, при цьому нерви дещо виступають у порожнину печеристого синусу.

Через кавернозний синус проходить внутрішня сонна артерія разом з симпатичним сонним сплетенням. Її супроводжує відвідний нерв (VI пара ЧМН), розміщений трохи латеральніше від внутрішньої сонної артерії.

За допомогою емісарних вен печеристий синус сполучається з крилоподібним венозним сплетенням. Очна вена і кутова вена ока, які відповідають за відтік крові від тканин обличчя, носа, очного яблука, також мають сполучення з кавернозним синусом.

Клінічне значення[ред. | ред. код]

У випадку запального процесу в ділянці обличчя, інфекція через очну вену і кутову вену може поширитися до кавернозного синусу і викликати його тромбоз — небезпечне для життя ускладнення.

При пошкодженні чи розриві стінки внутрішньої сонної артерії може виникнути артеріовенозна фістула — каротидно-кавернозне співустя. Симптомами якого є пульсуючий екзофтальм, шум в вухах, прогресуюча втрата зору.

Література[ред. | ред. код]

  • Головацький А. С., Черкасов В. Г., Сапін М. Р., Парахін А. І. Анатомія людини у трьох томах. — Вінниця: Нова Книга, 2007. — Т. 2. — С. 337—339. — 4000 прим. — ISBN 978-966-382-062-0
  • Сапин М. Р. Анатомия человека. — М.: Медицина, 2001. — Т. 2 — ISBN 5-225-04586-3
  • Синельников Р. Д., Синельников Я. Р. Атлас анатомии человека в 4 томах. Т.4. — М.: Медицина, 1996. — ISBN 5-225-02723-7
  • Gray, Henry, F. R. S Gray's Anatomy — Elsevier Ltd., 2008 — ISBN 0 443 07169 1