Очікує на перевірку

Казахська державна художня галерея імені Т. Г. Шевченка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Казахська державна художня галерея імені Т.Г. Шевченка)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Казахська державна художня галерея імені Т.Г. Шевченка
Типхудожня галерея
Країна Казахстан
РозташуванняКазахстан Казахстан Алмати мкр. Коктем 3, д.22/1.
Засновано1899, відкрита у 1935 р.
Кураторз 1984 року - Державний музей Мистецтв ім. А.Кастєєва
Сайтart.nursat.kz/page.php

Каза́хська держа́вна худо́жня галере́я і́мені Т. Г. Шевче́нка — казахська державна художня галерея імені Тараса Шевченка в місті Алмати (Казахстан) заснована в 1935 році. Головними її завданнями було збір найкращих творів казахських художників і творів мистецтв пов'язаних з Казахстаном, організація творчих відряджень художників і митців теренами СРСР та Казахстану. У її зібраннях перебували предмети мистецтва, створені російськими та казахськими, а також іноземними художниками. Галерея носила ім'я видатного українського поета і художника Тараса Шевченка. Деякі джерела й досі зазначають, що раніше так називався Державний музей мистецтв Казахської РСР.[1]

У 1936 році музеї Москви та Ленінграда передали до галереї значну кількість творів живопису, графіки, скульптури і прикладного мистецтва. Найпершою експозицією стали художні твори Тараса Шевченка, мальовані ним в період заслання середини 19 століття. До кінця 50-х років фонди галереї налічували понад 5 тисяч експонатів, у тому числі картини, репродукції творів дореволюційних і радянських художників, казахських, західноєвропейських і східних майстрів мистецтв.

У 1970 році в Алмати було створено Музей народного прикладного мистецтва. Його колекція складалась із предметів народних промислів Казахстану, в тому числі — кращих зразків килимів виробів. У 1976 році музейні колекції об'єднали в один заклад — Державний музей мистецтв Казахської РСР[2]. Тоді ж вся експозиція переїхала до приміщення, у якому знаходиться й зараз.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 25 листопада 2020. Процитовано 8 квітня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. https://www.instagram.com/p/B9zb-PBHXPr/