Каменярі (театр)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Київський український драматичний театр "Каменярі"

Країна  Україна
Місто
Підпорядкування Київський цукротрест
Тип пересувний
Статус драматичний
Відкрито 1921
Знову відкрито 1922
Закрито 17 березня 1923
Ідентифікатори і посилання

Мандрівний український театр «Каменярі» — драматичний театр при Київському цукротресті, що діяв 1921—1923 років і гастролював переважно на території Київської області. В театрі працювала ціла плеяда відомих в майбутньому діячів українського театру, представників курбасівської школи.

Загальні відомості[ред. | ред. код]

Пересувний театр «Каменярі» при Київському цукротресті був створений 1921 року.

На той час його очолював Павло Долина, який був головним режисером і художнім керівником. Серед артистів були А. Кордюм, М. Надемський, М. Склярова, В. Блачий, І. Гусаренко, Е. Ожеловський та ін.

Щовечора театр давав вистави. Арнольд Кордюм згадував: «Вдень переїзд — і в дощ, і в негоду, і в спеку — однаково. Наш приїзд на цукроварню на п'ятьох підводах правив за рекламу. Людей на вулиці й глядачів у залі повно. Хто брав квитки за гроші, а більшість — за цукор, борошно, яйця; хто що мав, те й ніс у касу, аби подивитись виставу. Микола Надемський грав здебільшого комедійно-характерні ролі — наприклад, маркіза в „Мірандоліні“ Гольдоні». У листопаді майже всі актори вступили у театральну майстерню «Березіль», М. Надемський перейшов в інший невеличкий театр.

1922 року вже як Мандрівний театр «Каменярі» діяв під керівництвом Василя Степановича Василька (Миляєва). Склад акторів тоді поповнили Любов Гаккебуш, Олександр Подорожний, Євгенія Петрова[1].

З березня 1922 до 17 березня 1923 року театр гастролював по цукроварнях Київщини, побував на 33 цукроварнях, показав вистави Карпенка-Карого, Васильченка, Львова, Гольдоні та ін. Зокрема, 5-8 липня 1922 року театр гастролював в Миронівці Київської області, де були показані вистави «Хазяїн» І. Карпенка-Карого, «Куди вітер віє» С. Васильченка, «Мірандоліна» К. Гольдоні.[2]

1923 року театр припинив своє існування, а актори роз'їхалися по різних театрах.

Репертуар[ред. | ред. код]

Персоналії[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Василь Русанов. Мар'ян Крушельницький: біографічна повість. — К.: 1985. — с. 57
  2. Театральна культура. Том 1. — К., 1966. — с. 277

Джерела[ред. | ред. код]

  • Кордюм А. В. Крізь кінооб'єктив часу. Спогади ветеранів українського кіно. К., «Мистецтво», 1970. — с. 74
  • Каменярі. Мандрівний український театр // Київ: енциклопедичний довідник. — 1981. — с. 239