Касим Аль-Кадрі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Касим Аль-Кадрі
Помер 1819
Країна  Понтіанак (султанат)
Посада Sultan of Pontianakd
Батько Шаріф Абдуррахман Аль-Кадрі

Шаріф Касим Аль-Кадрі (араб. قاسم بن عبد الرحمن القدري‎; д/н — 25 лютого 1819) — 2-й султан Понтіанаку в 18081819 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Аль-Кадрі. Син султана Абдуррахмана.Дата народження невідомо, десь в 1760-х роках. З 1771 року, моменту утворення султанату Понтіанак активно обрав участь в дипломатичних перемовинах та військових кампаніях.

У жовтні 1778 року очолив посольство до Батавії, де вів перемовини з представниками Голландської Ост-Індської компанії, результатом стало укладання договору у 1779 році, за яким султанат визнав номінальну зверхність Компанії, а натомість отримав військового союзника. 1786 року також вів перемовини з голландцями, результатом чого стали спільні дії проти раджанату Мемпава, якій було завдано поразки. У Нижній Мемпаві Касим став правителем з титулом панембахан. Активно займався встановленням контролю над племенами даяків, зумів дипломатією підкорити китайські колонії.

У 1790-х роках очолив частину знаті, домагаючись отримання статусу спадкоємця. Йому протистояли прихильники його зведеного брата Усмана. Батько декілька разів призначав спадкоємцем то одного, то іншого з братів. Зрештою призначення отримав Усман.

1880 року після смерті батька рушив на столицю, яку без бою зайняв. За цим відправив у хадж брата Усмана, а сам став султаном. В цей час вплив голландців на Калімантані внаслідок подій в Європі (Наполеонівські війни) суттєво послабшав. Цим скористався Касим, який змусив ліквідувати в своїх землях голландські форти. Водночас зберігав мирні відносини з сусідами, окрім султанату Самбас, що сприяв піратству. 1812 року уклав проти нього союз з британським губернатором Яви та інших голландських колоній Стемфордом Рафлзом. Водночас активно підтримував китайських колоністів та Республіку Ланьфан, в яких вбачав противагу європейцям.

1817 року відновив дипломатичні відносини з представниками королівства Нідерландів, що ще 1816 року повернули владу на Яві та Суматрі (відповідно до рішень Віденського конгресу). Вимушений був погодитися на поновлення присутності останніх в Понтіанаку, що сталося 1818 року. Раптово помер 1819 року. Йому спадкував зведений брат Усман.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Somers Heidhues. The First Two Sultans of Pontianak. Archipel.56.1998, pp. 273—294