Колібрі-інка строкатокрилий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-інка строкатокрилий
Самець строкатокрилого колібрі-інки
Самець строкатокрилого колібрі-інки
Самиця строкатокрилого колібрі-інки
Самиця строкатокрилого колібрі-інки
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Lesbiinae
Триба: Heliantheini
Рід: Колібрі-інка (Coeligena)
Вид: Колібрі-інка строкатокрилий
Coeligena lutetiae
Delattre & Bourcier, 1846
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Trochilus lutetiae
Посилання
Вікісховище: Coeligena lutetiae
Віківиди: Coeligena lutetiae
ITIS: 555232
МСОП: 22687837
NCBI: 472796

Колі́брі-і́нка строкатокрилий[2] (Coeligena lutetiae) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae). Мешкає в Андах.

Опис[ред. | ред. код]

Самець строкатокрилого колібрі-інки (Еквадор)
Строкатокрилі колібрі-інки

Довжина птаха становить 13,5-14, самці важать 6,9-7,2 г, самиці 6,6 г. у самців номінативного підвиду верхня частина тіла оксамитово-чорна, лоб зелений, блискучий. На горлі фіолетова пляма, решта нижньої частини тіла темно-зелена. Крила темні з великими світло-охристими плямами, хвіст бронзово-чорний, роздвоєний. За очима невеликі білі плями. Дзьоб довгий, тонкий, чорний, довжиною 25-30 мм.

У самиць верхня частина тіла темно-зелена, блискуча. На горлі у них охристо-коричнева пляма, решта нижньої частини тіла золотисто-зелені, пера на ній мають бліді краї. Крила такі ж, як у самців. Хвіст бронзово-зелений, менш роздвоєний. У самців підвиду C. l. albimaculata плями на крилах білі, решта тіла така ж, як у самців номінативного підвиду. У самицб цього видвиду горло більш бліде, нижня частина тіла має коричнюватий відтінок, а золотистий відблиск на ній менш виражений.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють два підвиди:[3]

  • C. l. lutetiae (Delattre & Bourcier, 1846) — Центральний хребет Колумбійських Анд та східні схили Анд в Еквадорі і на крайньому північному заході Перу (північна і західна частини долини Мараньйону в Кахамарці і східній П'юрі);
  • C. l. albimaculata Sánchez Osés, C, 2006 — західні схили Анд на північному заході Еквадору (від Карчі до північного Болівара).

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Строкатокрилі колібрі-інки мешкають в Колумбії, Еквадорі і Перу. Вони живуть живуть у вологих гірських і хмарних тропічних лісах, в карликових лісів і в нижній частині парамо. Зустрічаються на висоті від 2600 до 3600 м над рівнем моря, іноді на висоті до 3750 м над рівнем моря.

Строкатокрилі колібрі-інки живляться нектаром різноманітних квітучих рослин, переміщуючись за певним маршрутом, а також комахами, яких збирають з рослинності або ловлять в польоті. Вони зависають в повітрі над квітками або чіпляються лапами за суцвіття. Гніздування в Колумбії припадає на серпень-вересень. Гніздо неелике, чашоподібне, розміщується в розвилці між гілками, на висоті від 2 до 4 м над землею. В кладці 2 яйця, інкубаційний період триває 15-17 днів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Coeligena lutetiae: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 03 грудня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 03 грудня 2022.