Компресорна експлуатація газового родовища

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Газовий промисел. Компресорне відділення.

Компресорна експлуатація газового родовища (рос. компрессорная эксплуатация газового месторождения; англ. air-lift well operation of gas field, нім. Kompressorausbeutung f der Gaslagerstätte f pl) — розробка родовища із застосуванням дотискних компресорних станцій.

Починається, коли пластовий тиск стає недостатнім для подавання газу в магістральний газопровід (знижується до 5,5 МПа). У цьому випадку вводять в експлуатацію одну, а з часом і декілька дотискних компресорних станцій (ДКС).

Режим роботи ДКС характеризується безперервним зниженням тиску на вході в компресорні агрегати, у зв'язку з чим потужність ДКС з часом звичайно підвищується в декілька ступенів. Це дає змогу видобувати газ з пласта при низьких гирлових тисках на свердловинах (0,15–0,2 МПа).

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Мала гірнича енциклопедія : у 3 т. / за ред. В. С. Білецького. — Д. : Донбас, 2004. — Т. 1 : А — К. — 640 с. — ISBN 966-7804-14-3.
  • Орловський В. М., Білецький В. С., Сіренко В. І. Технологія видобування газу і газового конденсату. Редакція «Гірничої енциклопедії», Полтава: НТП «Бурова техніка», Львів, Видавництво «Новий Світ — 2000», 2023. — 359 с.